Freelance podnikání

Roboti, umělá inteligence – a vaše podnikání

Bezpilotní auta a robotické vysavače už nejsou jen bujnou představou budoucnosti. Roboti, automatizace a umělá inteligence (AI – tj. Artificial Inteligence) změní náš dosavadní způsob života – a práce.

Převezmou roboti vaše podnikání?

„Je pro vás čtvrtá průmyslová revoluce příležitostí, nebo riskem?“ Tato otázka byla nedávno položena vysokoškolským studentům v celém Německu. A odpověď? 65%, tedy většina, vidí automatizaci a umělou inteligenci jako příležitost. To vám může připadat překvapivé, obzvlášť když by roboti a inteligentní stroje mohly zničit mnoho zaměstnání..

A co si myslíte vy? Děsí vás představa robotických zaměstnanců? Přemýšleli jste někdy nad tím, jak umělá inteligence ovlivní vaši společnost? Měli byste. Protože ať už chcete, nebo ne, stejně se věci mění. Ale začněme pěkně od začátku.

Co je umělá inteligence?

Lidé se odjakživa zajímali o výrobu inteligentních strojů. Například mýtus o Héfaistovi z antického Řecka vypráví o kováři, který zhotovil mechanické zlaté sochy mladých chlapců, které mu byly schopny sloužit. S příchodem industriální revoluce v 19. století se mýtus stal skutečností: v továrnách vznikaly komplexnější a komplexnější stroje.

(S příchodem industriální revoluce se mýtus o sochách-služebnících stal skutečností… phonlamaiphoto / adobe.stock.com) S příchodem industriální revoluce se mýtus o sochách-služebnících stal skutečností… (phonlamaiphoto / adobe.stock.com)

Termín „robot“ byl poprvé představen v roce 1920, kdy se stal Čapkův román R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) v podstatě světovým hitem. Průmysloví roboti ovšem nebyli „inteligentní“ – pouze vykonávali úkony, na které byli naprogramování. Neměli vůbec schopnost se samostatně něco naučit.

Roboti v budoucnosti: Inteligence a učení strojů

Teprve padesátá léta umožnila počítačovým systémům zpracovávat informace novým způsobem, a umělá inteligence se tak pomalu začala stávat skutečností. Od té doby byly stroje schopné se učit ve velmi rozmanitých oborech. Jsou používány pro překlady a práci s jazyky – nejznámějším příkladem je Google Translate. Nebo jako užitečné chatboty, které mohou fungovat jako zákaznická podpora. Umělá inteligence navíc může být použita k předpovídání – například velkých a komplikovaných datových celků, jako je například burza …nebo počasí.

Nenechte se ošálit: roboti budoucnosti nemusí nutně vypadat jako lidé. Ve skutečnosti většina z nich vypadá jen jako počítačové programy, které používáme na svých laptopech a telefonech. Ale v budoucnu budou roboti chytřejší – a čím více inteligence budou mít, tím více zodpovědnosti jim dáme. Přesto, i inteligentní stroje v podstatě dělají, co se jim řekne: dokážou se naučit jen to, co je učíme.

Tohle výborně fungovalo, když museli roboti jen sestavovat části auta v továrně. Ale co u bezpilotního auta? Jaká pravidla bychom go měli naučit? Představme si například situaci, kdy si má vybrat mezi zabitím vlastního pasažéra a přejetím skupiny těhotných žen. Měli bychom opravdu učit robo-řidiče, aby ochraňoval svého pasažéra před úplně vším? Neexistuje na to žádná správná odpověď – kromě toho, že inteligentní stroje musíme naučit také morálce. Hlavně pokud přebírají lidské zodpovědnosti.

Roboti jako náhrada za lidi

(I inteligentní stroje v podstatě dělají, co se jim řekne: dokážou se naučit jen to, co je učíme.) Pokud jste dříve chtěli tým, museli jste ho svolat k jednomu stolu. (Rawpixel.com / adobe.stock.com)I inteligentní stroje v podstatě dělají, co se jim řekne: dokážou se naučit jen to, co je učíme. (phonlamaiphoto / adobe.stock.com)

Výhoda robotických dělníků oproti těm lidským je zřejmá: Stroje nepotřebují jíst, spát, ani dělat nic jiného, co se pojí s živým tělem. Nedělají chyby, pokud tedy nebyly špatně naprogramovány. Existuje mnoho společností, které v dnešní době používají roboty namísto lidí a počet takových firem určitě roste. Ale co se stane s těmi nahrazenými lidmi? Najdou si nová zaměstnání? Jak si budou vydělávat? Nápady jako například základní nepodmíněný příjem, vyplácený každému člověku, vedou ke znovuotevření otázky kapitalismu a stability našeho současného ekonomického systému. Bill Gates navrhuje tzv. robotickou daň, která by fungovala jako kompenzace pro lidi, za které převzali práci stroje. Přestože nedávno došel k závěru, že umělá inteligence ještě není připravená na převzetí jakékoliv společnosti – ať už malé či velké.

Jak změní umělá inteligence vaše podnikání?

Zpráva na téma „Umělá inteligence, automatizace a ekonomika“, publikovaná Bílým domem v roce 2016, uvádí:

„Lidé budou pravděpodobně muset aktivně spolupracovat s technologiemi umělé inteligence během procesu dokončování úkolu. Mnoho průmyslových expertů popisuje AI jako tzv. „rozšířené inteligenci“, čímž upozorňují, že jejich role v technologických procesech spočívá spíše v pomoci a navyšování produktivity lidí, než v kompletním převzetí jejich práce.“

Podle této zprávy tedy roboti nikdy zcela nenahradí lidi. Pravděpodobnější svět umělé inteligence je takový, kde lidé a inteligentní stroje pracují společně v určité ekonomické symbióze. Stejně jako to dnes děláme s chytrými softwary.

(AI vám může pomoci na základě dat lépe rozhodovat o vašem podnikání. Stejně jako to dnes dělá chytré vedení účetnictví. (vede / adobe.stock.com)) AI vám může pomoci na základě dat lépe rozhodovat o vašem podnikání. Stejně jako to dnes dělá chytré vedení účetnictví. (vede / adobe.stock.com)

Pro vás i pro vaši společnost znamená „rozšířená inteligence“ v praxi chytré systémy, které vám mohou pomoci na základě dat lépe rozhodovat nebo dokončit načaté úkoly. Nicméně tyto systémy budou stále vyžadovat určitou porci vaší pomoci a pozornosti. Stejně jako to potřebovaly do dneška vaše auto, váš počítač či chytrý telefon.

A co vy? Bojíte se budoucnosti robotů, nebo se radujete z takzvané čtvrté průmyslové revoluce?

S pozdravem, zistemo

podnikání a management novinky budoucnost podnikání podnikatel


Také zajímavé

BI, KPI a spol. – co vlastně znamená business intelligence?

V dnešním světě jsou různé typy inteligence „na každém rohu“ – emoční inteligence, umělá inteligence, business inteligence…, stačí si vybrat. A nesmíme zapomenout i na mého původního zaměstnavatele, tajnou službu, tedy Secret Intelligence Service.

podnikání a management účetnictví

Potřebuji na svém podnikatelském webu obchodní podmínky?

Už jste u cíle. Vytváříte webovou stránku, pracujete na marketingové strategii a vše jen čeká na spuštění. Až na jeden drobný detail – stránka s podmínkami užívání. Opravdu ji potřebujete? Ano i ne.

podnikání a management účetnictví

Jak řídit virtuální tým – 4 pravidla a jedno tajemství

Dobré ráno, týme! Nebo mám raději říct dobrou noc? Práce napříč časovými zónami už je v dnešní době běžnou praxí. Váš vývojář pracuje z Maďarska, obchodní expert z Londýna a účetní z Mnichova.

budoucnost podnikání podnikání a management

Jak na platební podmínky, aby se vaše podnikání mohlo co nejlépe rozvíjet

Net 30, složenky a mnohé další…Dnes vám povím něco o platebních podmínkách, upomínkách platby a také o tom, jak důležité je vybrat si ty správné. Ale nejprve jeden příběh. O Stevovi, který nedostal zaplaceno Byl jednou jeden mladý, talentovaný chlapec, který se jmenoval Steve.

podnikání a management

Vaše podnikání na sociálních sítích: Vytvořte poutavý obsah v 5 krocích a vyhněte se jednomu velkému pádu

Má váš podnik stránku na Facebooku? A účet na Twitteru? A co takhle Instagram nebo LinkedIn? Marketing na sociálních sítích může být matoucí pro mnohé podnikatele. Ale nebojte se! Naučte se jak na to a posuňte vaše podnikání na novou sociální úroveň.

budoucnost podnikání účetnictví podnikání a management

Týmové sledování času 4.0: Jednoduše, chytře a bezpečně

Jednoduché týmové měření času – Mít přehled o odpracovaných hodinách, přiřazovat je k jednotlivým projektům, klientům či úkolům a přeměňovat ve faktury během několika málo vteřin. Zní to příliš dobře, než aby to mohla být pravda?

sledování času

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.