Business intelligence

BI, KPI a spol. – co vlastně znamená business intelligence?

V dnešním světě jsou různé typy inteligence „na každém rohu“ – emoční inteligence, umělá inteligence, business inteligence…, stačí si vybrat. A nesmíme zapomenout i na mého původního zaměstnavatele, tajnou službu, tedy Secret Intelligence Service. Inteligence je v dnešní době pod mikroskopem měření a analýzy, od IQ až po např. KPI. A veškeré takové rozbory se hodí, když přijde na podnikání, protože správné plánování a chytrá rozhodnutí závisí jen a jen na faktech a číslech.

A co že je KPI?

Nevíte, co znamená zkratka KPI? Nikdy jste neslyšeli o tzv. business intelligence? Hádám, že jste jeden z těch tvořivějších lidí, kteří víc hledí na formu a na vzhled než na čísla. Ale nijak si nezoufejte, nejste v tom sami. Existuje spousta odborníků, kterým se někdy říká tzv. tvořiví profesionálové. Nicméně i takový tvořivý profesionál, který pracuje sám na sebe, se musí občas spoléhat na čísla a analýzu dat. Ale jak již jsem řekla, není třeba se ničeho bát; usnadnili jsme to pro vás, jak jen bylo možné. Stačí se pohodlně posadit k panelu zistemo a uvidíte, že hrát si s čísly může být zábava!

Základy business intelligence

Co přesně je bussiness intelligence (BI)? Tenhle termín zavedl Hans Peter Luhn, německý technologický průkopník, před téměř 70 lety, když v časopise společnosti IBM publikoval článek „A Business Intelligence System“ (Systém business intelligence). Koncept business inteligence tedy vznikl ve stejné době jako první počítače. Základní myšlenka BI je, že veškerá data, která počítač vytvoří nebo zpracuje, umožňují zcela nový pohled na podnikání. Nashromážděné analýzy dat a jejich náhledy jsou schopny vytvořit nový, strategický postup plánování založený na inteligentním systému.

Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI)

Klíčem k měření výkonnosti podnikání jsou KPI, Klíčové ukazatele výkonnosti. Tedy čísla, která podávají zásadní informace ohledně projektů a práce. Díky chytrým propojením jsou tahle čísla schopná vám reálně podávat informace o tom, jak je na tom vaše podnikání. Vezměte si například výnos – nejzákladnější KPI většiny podnikání. Jedno jednoduché číslo, které stanovuje příjem vašeho podnikání. Jak víme, s výnosem to není zas tak jednoduché, ale díky business intelligence můžeme propojit výnos s klienty. Nebo členy týmu. Nebo počtem odpracovaných hodin. Za den, za týden nebo za měsíc. Možností je nekonečno. Můžete si s nimi pohrát na vašem panelu zistemo. Užijte si naši jednoduchost a přehlednost dat – přejeme příjemnou zábavu!

Obrazový přehled analýzy dat

Jak se říká, jeden obrázek řekne mnohdy více než tisíc slov. A to platí i pro čísla: Jeden obrázek vám řekne víc než tisíc čísel. A proto jsme vytvořili mnoho různých možností, jak můžete vizualizovat svá data. Můžete si vybrat přesně to, co vám vyhovuje – ze spousty různých barev a tvarů. A pokud si nejste jistí, pro co se rozhodnout, položte si následující otázky: Co přesně chci zjistit? Chci srovnávat data, prohlédnout si jejich rozmístění, nebo se podívat na jejich vztahy a na procesy?

Můžete se také podívat na pomocný graf Chart Chooser (v angličtině) – který je mimochodem ve formě vývojového diagramu, nejlepšího způsobu vizualizace rozhodování.

Zprávy ze skladu dat

zistemo je vlastně váš osobní sklad dat – přísně tajný a určený čistě pro vaše vlastní data, samozřejmě. A je to i velmi dobře zabezpečený sklad – i můj bývalý šéf a jeho tajná služba by na mě byli pyšní.

Panel zistemo vám ukazuje přehledně všechna důležitá data na jedné stránce, v libovolném časovém rozsahu. A z toho mohou pohodlně získávat informace i ti méně tvořiví podnikatelé.

Můžete si pohodlně prohlédnout, jak se určitý projekt vyvíjí, srovnat ho s podobnými projekty, nebo ho například propojit s konkrétními klienty.

Trvá určitý proces déle s klientem A než s klientem B? Možná je na čase blíže se na to podívat. Můžete třeba pozvat klienta A na přátelský oběd, vše s ním probrat a vyřešit problémy, které máte.

Jsou projekty výnosnější, pokud je člen týmu X ve vedení? Možná je čas ho povýšit.

Chytré, strategické plánování

S pomocí business intelligence s můžete usnadnit v podstatě jakýkoli proces plánování. Ještě nikdy to nebylo tak jednoduché – a inteligentní! Ať už to znamená cokoli. I když je inteligence neustále měřena a zkoumána, neexistuje zatím žádná její jasná definice. Podle mě znamená inteligence schopnost rychle a tvořivě zpracovávat data a fakta. A proto je moje virtuální zistemo velmi inteligentní žena, schopná postarat se o vaše podnikání. Ale mějte na paměti, že zistemo může být jen natolik tvořivá, nakolik to zvládnete vy. Vytvořili jsme pro vás velmi přizpůsobivý nástroj analýzy dat a business intelligence – a teď je na vás vytěžit z toho co nejvíc, spojovat a vytvářet nové kombinace.

A to je dobrá zpráva pro vás všechny tvořivé uživatele, protože jste zvyklí přemýšlet nad obvyklý rámec, tak jak se ještě nikdo před vámi neodvážil to udělat. A to je vaše práce.

Je třeba už jen dodat: Hodně štěstí v další úspěšné práci!

S pozdravem, zistemo

podnikání a management účetnictví


Také zajímavé

Zpráva o zisku a ztrátě. Jak výdělečné je opravdu vaše podnikání?

Zpráva o zisku a ztrátě, přehledy příjmů, čistý zisk a provozní zisk – víte, kam tím mířím? Ano, správně. Je na čase postavit se čelem obávané otázce: Jak výdělečné je moje podnikání?

podnikání a management daně sledování času

Small data jako základ pro velký úspěch

Zapomeňte na big data! Small data mohou být přesně to, co váš podnik potřebuje, aby se mohl zvětšovat. Alespoň pokud věříte marketingovému guru Martinu Lindstormovi. Ve svém bestselleru Small data. Drobné stopy, které vedou k velkým trendům (Small Data.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel

Vánoce, Vánoce přich… no však to znáte

Přichází doba Vánoc a s ní také doba hromadných e-mailů. Nestíháme ani kontrolovat schránky, které plní nejrůznější vánoční přání a zprávy od obchodních partnerů i přátel. zistemo vám pomůže získat zpět kontrolu nad vašimi e-maily s jednoduchou funkcí exportu adres.

podnikání a management

Představujeme: Faktury budoucnosti

Hledáte šablony pro své faktury? Vítejte v naší show! Oceňujeme, že jste si našli čas ve vašem nabitém rozvrhu podnikatele a/nebo věnovat nějaký čas sociálním sítím. Vážně. Protože dnes vám odhalíme budoucnost fakturace.

fakturace menší podniky podnikání a management účetnictví

Dokonalá cenová strategie pro malé podniky a freelancery

Napřed tu špatnou zprávu: na vytvoření dokonalé cenové strategie neexistuje žádné jednoduché kouzlo – vaše podnikání je jedinečné a taková musí být i vaše strategie. Ale dobrá zpráva je, že existují určité časté chyby, kterým se můžete vyhnout.

menší podniky marketing podnikání a management

Vaše podnikání na sociálních sítích: Vytvořte poutavý obsah v 5 krocích a vyhněte se jednomu velkému pádu

Má váš podnik stránku na Facebooku? A účet na Twitteru? A co takhle Instagram nebo LinkedIn? Marketing na sociálních sítích může být matoucí pro mnohé podnikatele. Ale nebojte se! Naučte se jak na to a posuňte vaše podnikání na novou sociální úroveň.

budoucnost podnikání účetnictví podnikání a management

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.