Freelance podnikání

Small data jako základ pro velký úspěch

Zapomeňte na big data! Small data mohou být přesně to, co váš podnik potřebuje, aby se mohl zvětšovat. Alespoň pokud věříte marketingovému guru Martinu Lindstormovi. Ve svém bestselleru Small data. Drobné stopy, které vedou k velkým trendům (Small Data. The tiny clues that uncover huge trends) argumentuje tím, že small data mohou být stejně důležitá jako ta druhá – ne-li víc. Big data mohou sice snadno a rychle odhalovat velké trendy, ale mohou být také zavádějící. Protože jim chybí vysvětlení, důvody, které mohou poskytnout pouze small data.

Big vs. Small

Dnešní tzv. digitální stopa je obrovská. Od zpráv, které čteme (nebo sledujeme) až po nákupy, od vyhledávání na googlu až po sdílení na sociálních sítích: neustále zanecháváme stopy toho, co děláme, jací jsme a co máme rádi. Big data tyto stopy sbírají a snaží se dát jim smysl. Někdy je takový proces poměrně jednoduchý: doporučující nástroj Amazonu „zákazníci, kteří zakoupili tento produkt, si také koupili…“ je založen na analýze podobnosti, technice, která v podstatě porovnává nákupní košíky jednotlivých lidí a na základě toho pak určuje podobnosti a trendy. Taková analýza nicméně už neříká nic o důvodech: proč si někdo koupí konkrétní knížku a ne jinou?

Big data a příběh důvodu

Každý nákup, který provedeme, každá stopa, která po nás zůstane, je součástí příběhu

Každý nákup, který provedeme, každá stopa, která po nás zůstane, je součástí příběhu. (foto z: cromar | stock.adobe.com)

Každý nákup, který provedeme, každá stopa, která po nás zůstane, je součástí příběhu. Příběhu, jenž nemůžete sestavit jen z nasbíraných dat. Třeba to poslední, co jste na Amazonu kupovali, byl dárek pro někoho s úplně odlišným vkusem; nebo jste třeba (neprozřetelně) půjčili svůj účet svému dospívajícímu synovi, aby mohl koupit dárek své nové přítelkyni – ať už s daty umí jak chtějí, Amazon a big data nikdy neodhalí celou pravdu za vaším jednáním.

Small data a jejich síla

Martin Lindstrom ve své knize vypráví příběh o tom, jak společnost Lego objevila, jakou sílu mají small data: Před několika lety se společnost Lego obrátila na Big data, aby přišla na kloub masivnímu poklesu prodeje kostek. Z výzkumů vyšlo, že dnešní generace vyhledává spíše okamžité uspokojení a schopnost udržet pozornost se u ní snižuje.

Jako řešení problému přišlo Leho s většími kostkami a jednoduše sestavitelnými sety – jen aby čelili dalšímu poklesu prodejů. V zoufalství byl vyslán tým výzkumníků na návštěvu k jedenáctiletému chlapci z německy, aby tam zjistil, co zákazníci opravdu chtějí. Když se chlapce zeptali, na co je ve svém pokoji nejvíce pyšný, ukázal na pár onošených tenisek…

Chlapec ukázal na pár onošených tenisek…

Chlapec ukázal na pár onošených tenisek… (Foto z: eugenesergeev / stock.adobe.com)

A řekl: „Na tohle jsem nejvíc pyšný… Tyhle tenisky jsou důkaz, že jsem nejlepší na skateboardu z celého města. Víte, když na něm jedu, nakloním se asi o 12 a půl stupně. A to přesně vytváří ten odřený kousek, který vidíte na jedné z těch bot. To je můj důkaz, že jsem v našem městě jednička.“ (Zdroj: Forbes).

Tato odpověď velmi jasně ukázala, že neschopnost udržet pozornost není problém – stojí hodně času a snahy, aby byl člověk nejlepší skater ve městě. Děti tedy chtěli spíše být ve svém koníčku ti nejlepší. V odpovědi na to obnovilo Lego menší kostky a, za pomoci příběhů, vytvořilo sety tak, aby bylo jejich hlavní pointou „splnit výzvu“. Není ani třeba dodávat, že lego je jednou z nejoblíbenějších hraček na světě i dnes.

Small data a vaše podnikání

Zatímco pro Big data je hlavní analýza trendů a statistik, small data se zaměřují na emoce a jednotlivce. Hlavní je přítomnost, zkušenost a pozorování jednotlivých zákazníků naživo.

Small data znamenají nahlížení do živta vašich zákazníků…

Small data znamenají nahlížení do živta vašich zákazníků… (Foto z: jackfrog / stock.adobe.com)

K tomu ale nejdřív potřebujete určit si své zákazníky: kdo kupuje vaše produkty? Kdo si vás najímá? Použijte vlastní data, ať už velká či malá, k vyhledání těch nejlepších zákazníků – a těch, kteří vás už dřív opustili.

A potom zjistěte, kdo DOOPRAVDY jsou: Jděte k nim domů, prožívejte jejich životy. Udělejte si čas a mluvte s nimi; zjistěte, co mají rádi a co potřebují. Poslouchejte a pozorujte – a pak se nebojte postavit se vlastním statistikám s vašimi individuálními vhledy – vlastní verzí small data. Tohle všechno samozřejmě zabere čas. Ale stojí to za to.

PS: Můžeme vám pomoci šetřit čas – abyste ho mohli využívat na věci, na kterých záleží. Jako třeba na komunikaci s vašimi zákazníky.

S pozdravem, zistemo

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel


Také zajímavé

Ochrana dat a GDPR pro menší podniky a freelancery mimo EU

Mluví o tom všichni, ale nikdo pořádně neví, o co přesně vlastně jde: Obecné nařízení o ochraně osobních údajů v EU (angl. General Data Protection Regulation, neboli GDPR) způsobuje zmatek uvnitř i vně Evropské unie.

menší podniky freelancer ochrana údajů

Týmový management v době ukládání na cloud

Jste připraveni na management budoucnosti? Dnešní týmová práce je zcela jiná než například před deseti lety. Mezinárodní týmy, práce na dálku, flexibilní pracovní doba a prudce stoupající počet podnikatelů na volné noze.

podnikání a management sledování času cloud budoucnost podnikání podnikatel

Oživte svůj projekt! Umění řídít projekt a vyprávět příběhy

Bylo nebylo, lidé se vyvíjeli – a s nimi také umění vyprávění. Příběhy mají zvláštní moc: Uchvacují nás, vychovávají, děsí nás a zároveň nám dodávají odvahu. Dobrý příběh dokáže rozesmát a zároveň rozplakat.

podnikání a management

6 vlastností nezbytných pro každou chytrou aplikaci s pracovními výkazy. Má je ta vaše?

Chytrá aplikace pro pracovní výkazy není jen na sledování odpracovaných hodin. Měla by pomáhat vám i vašemu týmu pracovat efektivněji. Měla by umožnit, abychom toho v pracovní době zvládli co nejvíc, a lépe vyvážit poměr práce a volného času.

podnikání a management sledování času účetnictví faktura

Potřebujete si měřit odpracovaný čas? Vyzkoušejte náš kvíz

Je rok 2018. Klasický den v kanceláři od 9 do 5 už je minulostí. Lidé pracují dálkově, s flexibilním rozvrhem, týmy jsou roztroušené po celém světě. Celé společnosti jsou řízeny z cloudu.

budoucnost podnikání freelancer podnikání sledování času

Co je faktura a na co všechno je třeba dát si pozor?

Zakládáte si nové podnikání? Dostali jste zrovna první objednávku a musíte vystavit svou první fakturu? A víte opravdu, co to taková faktura je a co by měla všechno obsahovat? Jelikož by někteří z vás mohli váhat, co na fakturu napsat a co ne, dali jsme dohromady základní informace, které potřebuje majitel podniku nebo freelancer znát.

faktura účetnictví

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.