Self-promotion

Self-promotion: 7 tipů jak na to

Každý z nás to někdy musí udělat a obvykle ne uplně rád. Self-promotion, tzv. sebepropagace. Vše ale půjde snáz s našimi sedmi tipy a jedním tajným navíc!

Propagace sebe sama může být složitá. I ti nejlepší v oboru ji obvykle oddalují, jak jen mohou. I samotný termín „sebepropagace“ je poněkud zavádějící. Neměli byste poutat pozornost na svoje soukromé já. To si schovejte jen pro své blízké. Self-promotion znamená propagaci sebe, coby profesionála, který ví, jak uspět v podnikání. Tak tedy, tip číslo 1:

1. Držte se pravdy a toho, co je vám vlastní

Vám, coby odborníkovi. Neexistuje sice žádný úplný recept, jak na to, žádný seznam ingrediencí, protože každý jsme jiný. Přesto je něco, co vám může pomoci – hlavním cílem self-promotion je získat si důvěru klienta. Nestačí jen být vidět a nalákat davy, je třeba získat si klienty, kteří se k vám budou vracet. Kteří vás doporučí známým. Kteří vám budou důvěřovat, že svou práce odvedete dobře… a tak podobně. Není samozřejmě nic špatného na tom umět na sebe upoutat, ale měli byste lákat na sliby, které dokážete dodržet. Což nás také přivádí k tipu číslo 2:

2. Vždy dodržujte, co jste slíbili

Nikdy nedovolte, abyste museli své klienty zklamat, protože nedokážete dodržet své sliby. A tím nemyslím jen dodržování deadline, ale i způsob, jakým se propagujete. Nesplněné očekávání klienta není pro podnikání, ani pro vaši motivaci nic dobrého. Například, pokud prodáváte módní oblečení z vysoce kvalitních látek, není asi dobré zrovna nejlepší způsob reklamy levný letáček vyvěšený na nástěnce někde na školní chodbě.

3. Nepotřebujete drahou reklamu

Povím vám jeden příběh. Na rohu, kousek od mého domu, je malinká pizzerie. Je to ne příliš útulné místo, jídlo se dá koupit pouze s sebou a upřímně, ani ta pizza není zas tak dobrá. Jejich webové stránky jsou jeden velký zmatek, ve kterém nedokážete najít ani telefonní číslo, abyste si mohli pizzu vůbec objednat, a přímo nad vchodem jim visí křiklavý, nevkusný nápis. A přes to všechno, bez jediného haléře za reklamu, to místo prosperuje. Majitel tvrdí, že je to díky kvalitnímu jídlu, ale já vím, že tím to být nemůže. Z restaurace totiž nečiší ani trošku atmosféry, ani kapka takové té italské nálady, jako by člověk od pizzerie čekal. Přesto se tam i já stále vracím. Proč? Protože mě majitel zná jménem. Protože je na mě milý a povídá si se mnou, zatímco čekám na pizzu. Protože ví, co si dám, ještě než to vím já sama. Protože se takhle dokáže přizpůsobit každému jednomu zákazníkovi, který k němu přijde. A přesně to je příklad úspěšné sebepropagace. A dokonce takové, která nic nestojí.

4. Sežeňte si na pomoc profesionála

Samozřejmě ne všichni jsme schopní komunikovat s klienty tak jako Ital v malé restauraci, mnohdy ani nemáme šanci promluvit si s nimi tváří v tvář. A právě proto se vám bude hodit kvalitní webová stránka, logo, vizitky. Ať už se jedná o cokoliv, sežeňte si na pomoc profesionála. Pomůže vám s designem, texty, SEO, nebo strategií pro sociální média. I pokud se rozhodnete vytvořit si stránku sami pomocí Squarespace nebo WordPress, i pokud jste odborník na psaní, design, SEO nebo sociální sítě, stejně si sežeňte názor jiného profesionála. A možná i druhý, třetí, čtvrtý. A jestli se bojíte, že si nebudete moci dovolit zaplatit jinému podnikateli na volné noze, co takhle nabídnout na oplátku své služby?

5. Já pomůžu tobě, ty zase mně

Především pokud v podnikání teprve začínáte, vyplatí se vám „vyměňovat si“ služby s jinými odborníky a vytvořit si tak kvalitní síť kontaktů. A zároveň máte něco navíc do seznamu zkušeností. Sice si za to večeři nekoupíte (pokud se tedy nedohodnete například s pekařem), ale z dlouhodobějšího hlediska je to ten správný krok. A vlastně i z toho krátkodobějšího, vždyť, je snad něco špatného na profesionálních webových stránkách nebo perfektně navržené reklamní strategii?

6. Internet, internet, internet

Internetová síť je klíčem k úspěšné self-promotion. A je z čeho si vybírat. Existují stránky, jako např. Upwork, které pomáhají propojit klienty a podnikatele. Ať už pracujete v jakémkoliv sektoru, na internetu najdete pomoc. Stačí si vybrat správné facebookové skupiny, twitterové účty a dostanete se k zakázkám, o kterých se vám ani nesnilo. Přesto vás prosím:

7. Komunikujte i offline

Reálná komunikace s klienty je stejně důležitá jako ta virtuální. Vydejte se poznat nové lidi na konference, či různá setkání. Pokud pracujete z domova, nebo dokonce například z kavárny, zkuste zvážit práci v nějakém společném kancelářském prostoru – alespoň na pár hodin v týdnu. Nejen, že budete motivovanější, ale umožní vám to také potkat lidi podobně smýšlející, jako jste vy a můžete si tak vytvořit opravdovou, vlastní síť kontaktů.

Tak, to byl tip číslo 7, ale počkat! Ještě mám jeden navíc, takový můj tajný bonus!

Bonus: Skupinové financování

Věřte, nebo ne, skupinové financování (crowdfunding) je jedním z nejlepších způsobů, jak se na trhu zviditelnit. Mluvím z vlastní zkušenosti – ukázat se na nějaké crowdfundingové stránce, jako např. Kickstarter co. se vyplatí, i když třeba neuspějete. Můžete pracovat na projektu, na kterém vám opravdu záleží – knize, kterou jste vždycky chtěli vydat, prototyp, který jste vždycky chtěli postavit, projekt, o kterém jste snili po léta. Tak jen do toho! Skupinové financování znamená, že vaši práci uvidí lidé ochotní utrácet peníze, prakticky aniž by za ně něco očekávali nazpátek – a to není špatná cílová skupina, ne? A pokud váš projekt neuspěje, získáte alespoň cennou lekci. Ale kdo ví, třeba bude váš projekt úspěšný a budete moci pracovat na to, o čem jste vždy snili.

Hodně štěstí! A nezapomeňte – nepropagujte své soukromé já, ale to profesionální. Je to velký rozdíl.

S pozdravem, zistemo

podnikání a management freelancer


Také zajímavé

Sám za sebe? 5 pro a proti

Jak úspěšně podnikat aniž byste se museli zapojovat do týmové práce? Pracujte sami na sebe! Elektrikáři, designéři…někteří lidé mnohem radši pracují sami a věřte tomu, nebo ne, daří se jim. Připravili jsme pro vás 5 největších výhod a nevýhod práce „sólo“.

podnikání a management freelancer

Dokonalá cenová nabídka

Obdrželi jste požadavek na vytvoření cenové nabídky? Prohlédněte si, jak vytvořit dokonalý cenový odhad a jak zároveň nepodcenit odhad času na výkon práce. Už se nám to stalo každému: Přijde klient s velmi zajímavým zadáním práce a chce dostat cenový odhad předem.

podnikání a management

Opravdu bude váš tým produktivnější s flexibilní pracovní dobou? 5 mýtů o alternativních přístupech k pracovnímu rozvrhu

Stojíte v čele týmu pracujícího na dálku? Pracují vaši zaměstnanci z domova? Nebo pevně věříte, že je nejlepší pracovní doba od 9 do 5? Nehledě na to, jaký systém používáte – pokud vedete podnik, je pro vás produktivita týmu klíčová.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel sledování času ženy v podnikání

Vánoce, Vánoce přich… no však to znáte

Přichází doba Vánoc a s ní také doba hromadných e-mailů. Nestíháme ani kontrolovat schránky, které plní nejrůznější vánoční přání a zprávy od obchodních partnerů i přátel. zistemo vám pomůže získat zpět kontrolu nad vašimi e-maily s jednoduchou funkcí exportu adres.

podnikání a management

Dokonalá cenová strategie pro malé podniky a freelancery

Napřed tu špatnou zprávu: na vytvoření dokonalé cenové strategie neexistuje žádné jednoduché kouzlo – vaše podnikání je jedinečné a taková musí být i vaše strategie. Ale dobrá zpráva je, že existují určité časté chyby, kterým se můžete vyhnout.

menší podniky marketing podnikání a management

Průmyslová revoluce č. 4: Roboti, umělá inteligence a budoucnost práce

Roboti, umělá inteligence a automatizace průmyslu utváří budoucnost naší práce. Tzv. čtvrtá průmyslová revoluce byla tématem Světového ekonomického fóra, kterého se účastní podnikatelská, politická a intelektuální elita světa. Ale opravdu je inteligentní software jako např.

podnikání a management

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.