Freelance podnikání

5 lekcí z rodinné farmy: Proč podávají rodinná podnikání lepší výkon?

Pokud je rodina páteří naší společnosti, pak podnikání je srdcem naší ekonomiky. Vzhledem k tomu, že 89% amerických společností řídí rodiny, je poměrně pravděpodobné, že i váš podnik je také rodinnou záležitostí.

Blahopřejeme. Máme pro vás dobrou zprávu:

Rodinné podniky jsou výkonnější

Walmart, Nike, Facebook, L’Oreal, Volkswagen, BMW nebo Novartis – to jsou jen ty nejvýznamnější příklady světových podniků, v jejichž čele stojí rodiny. Mezi ty běžnější pak patří třeba krámek manželů za rohem, italská restaurace, nebo rodinná farma.

Hospodářský výzkum týkající se rodin vlastnících podniky byl zahájen teprve nedávno, nicméně jeho zjištění jsou ohromující. Rodinná podnikání jsou většinou úspěšnější. Všude na světě jsou výkonnější než korporátní společnosti. Podle poradenské společnosti Boston Consulting Group tvoří 30% všech společností na světě s prodeji přes 1 miliardu dolarů. To není špatné, ne? Ale proč tomu tak je?

5 lekcí, které se potřebujete naučit od rodinné farmy

Od rodinné farmy se můžeme naučit vše, co potřebujeme

Od rodinné farmy se můžeme naučit vše, co potřebujeme. (Foto od: luckybusiness | stock.adobe.com)

Rodinný podnik je, jak ze jména vyplývá, řízený členy rodiny. U akciových společností se jedná o případy, kde více než 20% podílů patří jedné rodině – kde tedy, jednoduše řečeno, rodina rozhoduje. Každá rodina je jedinečná – a každý podnik se něčím odlišuje. Přesto: je pár věcí, které mají rodinná podnikání společných.

Rodina má svou vlastní výjimečnou strukturu, a rodinný podnik o to více. Čím se tedy odlišuje od klasických korporací? A proč je úspěšnější? Pojďme to zjistit.

1. Rodinný podnik je odolnější

Celkově je takové podnikání odolnější a finančně stabilní, hlavně v době krize. Proč? Vzhledem k otmu, že obchodní rozhodnutí mají přímý vliv na jejich rodinu, činí vlastníci podniků udržitelnější a dlouhodobější rozhodnutí než korporátní podniky, kde změny mohou probíhat poměrně často.

Nevýhoda: V rodinném podniku je podnikání vždy osobní záležitostí. Nástroje pro profesionální business intelligence vám mohou pomoci získat určitý odstup a vyhnout se citově ovlivněným rozhodnutím.

2. Rodinný podnik je pohotovější

Firma v rukou rodiny je většinou pohotovější, co se týče inovací – Nové nápady mohou být probírány u snídaně, prototypy vyvíjeny při večeři.

Rodinný podnik je pohotovější

Rodinný podnik je pohotovější (Foto od: Minerva Studio | stock.adobe.com)

Komunikace mezi členy rodiny je přímá a upřímná. Nejsou tedy třeba prodloužená jednání o projektech a manažerech, kteří se vymkli kontrole.

Nevýhoda: Projekty a inovace nakonec mohou být rušivé a chaotické. I to nejpohotovější prostředí potřebuje nějaké regulace – a také chytrou správu projektů.

3. Rodinný podnik je výkonnější

Krátké cesty k rozhodnutím jsou velkou výhodou rodinných společností, navíc povinnosti jednotlivců jsou celkem jasné rozděleny. Otec se postará o dobytek, matka má na starost zahradu a účty a děti jsou součástí týmu. Každý ví, co má dělat – a jak to má dělat.

##Nevýhoda:** Rychlá rozhodnutí a jasné povinnosti jsou skvělé, pokud se do toho samozřejmě nezamíchá nějaký osobní konflikt. Matce se nemusí líbit, když se chce otec postarat o účty; trucující puberťák nebude zrovna příjemný pracovník. Přidělování úkolů a stanovení cílů vám může pomoci udržet si hranice mezi pracovním a osobním.

4. Rodinný podnik je férový zaměstnavatel

Férovost je v rodinných firmách zásadní. Jejich předností je aktivní účast – Majitel zná, na rozdíl od nějakého nově příchozího výkonného ředitele, každou část svého podnikání z vlastní zkušenosti. To pak vede k většímu respektu a důvěře – a zaměstnanci jsou pak nakonec vlastně něco jako rodina.

Nevýhoda: Zaměstnanci mohou být nakonec až moc loajální vůči svému podniku. Moderní sledování času může být dobrým nástrojem, jak se vyhnout nadměrným přesčasům a vyhoření – hlavně ve společnostech založených na důvěře.

5. Rodinný podnik si vychovává zaměstnance už od školky

Trénink dětí přímo v rodinné firmě

Trénink dětí přímo v rodinné firmě. (Foto od: Monkey Business | stock.adobe.com)

Pokud dítě vyrůstá v rodině, které vede firmu, vyrůstá zároveň v té firmě. Hraje si v obchodě, píše domácí úkol v pizzerii, nebo navštěvuje o sobotách továrnu: Už jen tím, že tam jsou, se děti připravují na podnikání. Aniž by se o to kdokoliv nějak snažil, naučí se děti, jak se co dělá – a nakonec podnik převezmou.

Nevýhoda: Když děti přebírají podnikání, můžou chtít provádět změny – a rodičům se to někdy nelíbí. Generační konflikty jsou velmi častým problémem rodinných společností. S tím vám ale může pomoci plánování dostatečně dopředu a implementování změn krok za krokem; stejně jako to, že umožníte dětem poučit se z vašich chyb – stejně jako jste to udělali vy.

Podnikání v rukou rodiny je tu natrvalo

Statisticky je to jasné: Rodinné podniky všeobecně prosperují a myslí na budoucnost. Všechno má ale své nevýhody, a některým se nepodaří správně skombinovat podnikání a rodinu. Není jednoduché udržovat si čistě pracovní vztah ke členovi rodiny. Láska, osobní trápení a profesní pýcha mohou ovlivňovat pracovní rozhodování. Ve světě korporací spolu city a podnikání nejdou dohromady; v rodinném podniku musí. A to je dobře – protože city jsou tím, co nás dělá lidskými. Až se naučíte je správně propojit, neuvěřitelně se zvětší vaše síla – ta lidská i ta podnikatelská.

Dobré rodinné podnikání je tu už natrvalo. Protože rodiny spolu drží po generace.

Tak ať vydrží i vaše podnikání! Rádi vám s tím pomůžeme.

S pozdravem, zistemo

budoucnost podnikání podnikání a management podnikatel


Také zajímavé

Chcete vytvořit pracovní prostředí vhodné pro rodinu? Čtěte dál.

70% dnešních pracujících, ať už žen, nebo mužů, se neúspěšně snaží balancovat mezi rodinou a prací. A to pak ústí ve stres, rozvody a rozvrácené rodiny. Takže je na čase vytvořit pracovní prostředí vhodné pro rodinu!

budoucnost podnikání sledování času podnikání a management ženy v podnikání

Je CRM právě pro vás? Vyzkoušejte náš dotazník

Uvažujete nad zavedením CRM, tedy tzv. řízení vztahu se zákazníky? Nebo se možná už jen rozhodujete, který si vybrat? Už nemusíte hledat nikde jinde, naše 4 jednoduché otázky vám pomohou se rozhodnout.

účetnictví

Oživte svůj projekt! Umění řídít projekt a vyprávět příběhy

Bylo nebylo, lidé se vyvíjeli – a s nimi také umění vyprávění. Příběhy mají zvláštní moc: Uchvacují nás, vychovávají, děsí nás a zároveň nám dodávají odvahu. Dobrý příběh dokáže rozesmát a zároveň rozplakat.

podnikání a management

Proč je pro freelancery a menší podniky důležitý design

Proč se vůbec starat o firemní design? Mnoho majitelů podniků I freelancerů se klade tu samou otázku. Logo, design značky, promo – opravdu je to všechno nezbytné? Krátce řečeno: Ano, je.

podnikání a management

6 vlastností nezbytných pro každou chytrou aplikaci s pracovními výkazy. Má je ta vaše?

Chytrá aplikace pro pracovní výkazy není jen na sledování odpracovaných hodin. Měla by pomáhat vám i vašemu týmu pracovat efektivněji. Měla by umožnit, abychom toho v pracovní době zvládli co nejvíc, a lépe vyvážit poměr práce a volného času.

podnikání a management sledování času účetnictví faktura

Jak jednoduše na daně

Chcete se raději někam schovat, už jen když slyšíte samotné slovo „daně“? To už nebude potřeba. Tenhle rok to bude jiné – žádné bolesti hlavy, žádné potíže. Budete zcela v klidu.

účetnictví

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.