Dokonalá faktura

Dokonalá faktura

Jednou z věcí, které pomůžou vaší společnosti vyčnívat mezi ostatními, jsou dokonalé faktury. Profesionální podnikatelské vystupování závisí nejen na pečlivé správě vaší společnosti, ale hlavně na tom, jak společnost vnímá okolí.

Ať už jste vytvořili tisíce faktur, nebo zrovna pracujete na své první – Blahopřejeme. Za vaši práci si zasloužíte dostat zaplaceno. Ale víte, jak vytvořit tu nejlepší možnou fakturu? Fakturu, která zároveň odpovídá náležitým právním nařízením?

Začneme od základů. Zdají se sice zřejmé, ale nevěřili byste, co všechno už jsem viděla. Faktura, nebo i jakákoli jiná úřední korespondence, musí mít náležitou hlavičku s vaším jménem (nebo jménem vaší firmy), vaší adresou, případně i s logem společnosti (prosím, nesnažte se ale zbytečně tvořit na poslední chvíli pestré, zářivé logo ve Wordu… ale o tom vám povím někdy příště).

Držme se tématu – vaše faktura musí obsahovat následující:

  • vaši adresu
  • adresu klienta
  • datum vystavení faktury
  • správné číslo, navazující na předešlou fakturu
  • položky – výpis všech produktů a služeb
  • detaily platby, tzn. PayPal, číslo účtu apod.
  • datum splatnosti

A co dalšího musí vaše faktura obsahovat, aby odpovídala i zákonu? Právní stránka faktury závisí na tom, odkud pracujete.

USA

Spojené státy nemají příliš náročný právní systém, co se týče faktur podnikatelů na volné noze – ale dejte si pozor, váš klient je povinen podat roční výkaz plateb na finanční úřad (ISN – Internal Revenue Service), který vás posléze kontaktuje, abyste vyplnili formulář. Jestli vám mohu poradit, nepoužívejte na fakturách vaše číslo sociálního zabezpečení (SSN – Social Security number; identifikační číslo pro účely daní a sociálního zabezpečení), protože nikdy nevíte, kam až může dostat a kdo ji může vidět. Váš klient nicméně číslo později potřebovat bude, aby mohl správně podat výkaz plateb.

Velká Británie

Ve Spojeném království musí být slovo „faktura“ jasně uvedeno přímo na dokumentu. Zároveň musí obsahovat následující:

  • identifikační číslo (IČO)
  • jméno (vaše, nebo vaší společnosti), adresu a kontaktní informace
  • jméno a adresu společnosti vašeho klienta
  • detailní výpis položek
  • datum uskutečnění zdanitelného plnění (datum poskytnutí zboží/služeb)
  • datum vystavení faktury
  • cena zboží/služeb
  • celková hodnota DPH (pokud je nutné zboží/služby danit)
  • celková částka k platbě

Jako živnostníci jste povinni zahrnout také:

  • Vaše jméno, či jméno podniku, které používáte
  • adresu, kam mohou být doručeny právní dokumenty (pokud používáte jméno podniku)

Švýcarsko, Rakousko, Německo

Německy mluvící země (Švýcarsko, Rakousko a Německo) mají stejné požadavky na vzhled faktury jako Velká Británie, kromě toho, že není třeba na dokumentu přímo uvádět „faktura“. Pokud fakturující strana není plátcem DPH (což není většina podnikatelů na volné noze), je nutné uvést tuto informaci na fakturu (Německo: „Kein Ausweis von USt gem. § 19 Abs. 1 UStG“, Rakousko: „Umsatzsteuerfrei aufgrund der Kleinunternehmerregelung“).

Česká republika

Česká faktura se podobá té britské – musí obsahovat stejné položky a označení „faktura“. Kromě toho musí také obsahovat datum splatnosti, bankovní spojení, daňové identifikační číslo (DIČ) a také případnou informaci, že fakturující strana není plátcem DPH. Na faktuře by mělo zároveň být uvedeno, kde je subjekt – tedy vy, nebo vaše společnost – registrován (např. adresa odpovídajícího živnostenského úřadu apod.).

E-faktura

Faktura budoucností, a vlastně i faktura dnešní doby je obvykle v elektronické formě. E-faktury a další formy elektronických účtů nahrazují klasický papírový systém, většina z nás posílá faktury přes e-mail jako přílohy v pdf. Dříve bylo nutné, aby tyto elektronické dokumenty obsahovaly elektronický podpis, který dokládal, že s jejich obsahem nebylo později nijak manipulováno. Tento podpis už dnes není právní povinností. V případě používání elektronických faktur se v dnešní době ale doporučuje dokument vytisknout, orazítkovat/podepsat a založit pro případ potřeby – tak můžete být klidní i v případě, že jste vůči e-fakturám spíše skeptičtí.

epsané pravidlo – design

Pro design faktury samozřejmě neexistuje žádný právní podklad, ale i tak je grafický vzhled faktury velmi důležitý a spolu s ním i psané poděkování klientovi či jen jednoduchý pozdrav. Můžete tak udělat fakturu o něco zábavnější. A svět o něco lepší. Pokud se rozhodnete svěřit mi tvorby vašich faktur, dám vám například na výběr z rozličných designů. Můžete si samozřejmě nahrát také vlastní logo a zároveň budete mít k dispozici dostatek místa na osobní zprávu, či oslovení klienta.

Doufám, že vám tenhle článek pomohl a děkuji vám za pozornost, kterou jste mu věnovali!

S pozdravem, zistemo

účetnictví podnikání a management


Také zajímavé

Zpráva o zisku a ztrátě. Jak výdělečné je opravdu vaše podnikání?

Zpráva o zisku a ztrátě, přehledy příjmů, čistý zisk a provozní zisk – víte, kam tím mířím? Ano, správně. Je na čase postavit se čelem obávané otázce: Jak výdělečné je moje podnikání?

podnikání a management daně sledování času

Cena pro zistemo v přehledu webu FinancesOnline

Odhodlání vyniknout Díky našemu odhodlání vynikat bylo zistemo nedávno oceněno prestižní cenou Uživatelské spokojenosti (Great User Experience) a Vycházející hvězdy (Rising Star) na webu FinancesOnline. Tato cena je předávána na základně několika faktorů, včetně prostředků spolupráce, uživatelské přístupnosti, možnosti vlastních úprav, integrace více možností.

podnikání a management novinky sledování času

Freelanceři a majitelé podniků: Chcete finanční stabilitu? Používejte zálohy!

Zálohy, poplatky, smlouvy o zálohách: Finanční stabilita je pro mnoho lidí neustálý problém – především pak pro majitelé menších podniků, freelancery a podnikatele na volné noze. Čtete dál a dozvíte se, jak by mohly zálohy vyléčit vaše finanční problémy.

freelancer podnikání a management účetnictví

Obchodní výdaje pod kontrolou s tou nejlepší aplikací

Hledáte nejlepší aplikaci pro sledování výdajů na váš Android či iPhone? Jednu vám rozhodně můžeme doporučit. Jistě, zdá se, že si poněkud straníme. Ale kdo v dnešní době ne? Která aplikace je na sledování výdajů opravdu ta nejlepší?

faktura podnikání a management sledování času účetnictví

Průmyslová revoluce č. 4: Roboti, umělá inteligence a budoucnost práce

Roboti, umělá inteligence a automatizace průmyslu utváří budoucnost naší práce. Tzv. čtvrtá průmyslová revoluce byla tématem Světového ekonomického fóra, kterého se účastní podnikatelská, politická a intelektuální elita světa. Ale opravdu je inteligentní software jako např.

podnikání a management

Podnikání – pomalu, ale jistě!

Rozbíhá se vám podnikání poněkud pomalu? Není se čeho bát, protože pomalu je nové rychle. Vážně. V dnešní šílené ekonomice, kdy obrovské společnosti mizí jako lusknutím prstu a nové, malé startupy se objevují na každém rohu, je pomalejší podnikání přesně to, co byste mohli potřebovat.

podnikání a management

Začněte svůj třicetidenní trial zdarma hned teď

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.