Jednoduchá sada nástrojů pro obchodní procesy, měření času a správu projektů

Blog zistemo

Dobrý den, vítejte zistemo!

Kdyby mi tak byl někdo před pár lety, nebo vlastně i před pár dny řekl, že volný čas budu trávit blogováním… Se vší úctou, vysmála bych se mu. A přesto tu teď jsem a píšu na tu zvláštní internetovou věc, která vládne dnešnímu světu.

Před deseti lety jsem nekonečné množství času jen seděla a telefonovala, organizovala, psala jako divá. Je neuvěřitelné, jak moc se od té doby svět změnil. A člověk se musí držet s dobou. Nicméně, jak jsem se do toho jednou zabrala, zjistila jsem, že přede mnou leží nový svět plný možností.

Odpusťte, to už, poměrně neprofesionálně, odbíhám od tématu.

Tak tedy ještě jednou: Dobrý den a vítejte na mém blogu!

Ať už je to kdekoliv. Někde v hlubinách internetu – ať TY už jsou kdekoliv. Není zvláštní, jak překonaná už je v dnešní době geografie? Na internetu nikdy nevíte, kde přesně jste. Na druhou stranu musím říct, že jsem velmi spokojení se svým momentálním geografickým umístěním, totiž ve Švýcarsku. Nádherné hory, čerstvý vzduch… a ta čokoláda, jednoduše skvělé. Ale můžu vám říct, že když mi můj poradce poprvé řekl, kde bych měla založit svou novou společnost, myslela jsem si, že se zbláznil. Řekla jsem mu, že v žádném případě. Nikdy přece neopustím svůj milovaný Londýn; co by na to řekla královna, kdyby věděla, že slečna zistemo odchází do Švýcarska?

Jak se ukázalo, královna neřekla vůbec nic

Proto jsem tedy dala na drahou radu svého poradce a přesunula se do Švýcarska. A teď jsem tu a musím uznat, že Švýcarsko je úžasné. Čisté, upravené a hlavně – tak bezpečné! A jedná zajímavá informace: Věděli jste, že je možné pít vodu z jakékoliv švýcarské fontány? Ano, slyšeli jste dobře, ve švýcarských fontánách proudí pitná voda. Čistá pitná voda. Natolik čisté a bezpečné Švýcarsko je. Lidé jsou tu ale trošku odtažití. Dokonce ještě víc, než Britové. Ale možná takoví být musí, se všemi těmi finančními a k tomu ještě vlastními tajemstvími – no, copak jste někdy slyšeli recept na jejich čokoládu? Ne? Švýcaři jsou prostě obchodníci s tajemstvími. Na velmi vysoké úrovni. Já jsem ze své poslední práce také zvyklá na dávku tajemství… ale pšt, to je tajné! Všechna ta dobrodružství, o kterých bych vám mohla vyprávět, ale jedině mezi čtyřma očima!

V dnešní době už ale žádná tajemství nejsou

Kýchnete a o vteřinu později už si o tom můžete přečíst na Twitteru: Slečna zistemo si kýchla! Ve Švýcarsku! A text bude nejspíš doplněn i o obrázek, který někdo ukradl z mého účtu. Správce sítě tvrdil, že se to nemůže stát. Náš systém je ztělesněním bezpečí, ujišťoval mě. Šifrování a kódování, které kdyby zahlédl můj bývalý šéf, zbledl by závistí. Může se vám to zdát trošku „přitažené za vlasy“, ale není. Existuje přece tolik děsivých historek. Ukradené identity, nedávno také nabouraná pochybná internetová seznamka. Jen se nad tím zamyslete – celá manželství zničená jen proto, že někdo dostatečně nedbal na zabezpečení na internetu. No, taková manželství byla možná odsouzená zkončit tak jako tak, ale… omlovám se, už zase odbíhám od tématu. Takže:

Bezpečí na cloudu

Cloud (Mrak), tak se tomu dnes říká, když už nevíte, kde vlastně na internetu jste. Můžete si říkat, že to nemůže být moc bezpečné – průhledný obláček na obloze. Ale bezpečí na cloudu bylo jedním z našich hlavních zájmů – diskrétnost a důvěra jsou základy mé práce. To proto pracují ve Švýcarsku, nejbezpečnější země na světě. Švýcaři sice můžou tak trošku postrádat smysl pro humor, ale jaká je váha trochy humoru postavená proti tomu, že se nemusíte vůbec ničeho bát? Přesně tak.

Hlavně ti z vás, kteří pracují sami na sebe, zřejmě hledají ty nejbezpečnější možné cesty

Stejně je to i se mnou. Ano, slyšeli jste dobře, zistemo pracuje na volné noze. Odešla jsem ze své práce, abych se mohla stát podnikatelkou, svým vlastním šéfem. Měla jsem už dost práce za druhé, povinnosti být v kanceláři od devíti do pěti (a vlastně obvykle o mnoho déle), ježděním domů ve vlaku plném úplně stejně trpících lidí a pak padáním rovnou do postele, protože jsem byla příliš unavená, než abych ještě něco dělala. Jen abych stejný „kolotoč“ absolvovala další den znovu. Máš na víc, zistemo, řekla jsem si. Je čas, abys využila své zkušenosti a svůj potenciál. A proto jsem vytvořila svůj vlastní start-up. A musím říct, že jsem na něj pyšná. Můj šéf samozřejmě nadšený nebyl, ale někdy si prostě musíte, jak se říká, „postavit hlavu“. A právě to jsem udělala.

Děláte to, v čem jste nejlepší

Psaní, kreslení, design, programování na internetu – nezáleží na tom, o co přesně jde. Čísla a účty většinou nejsou součástí vaší práce. Já to tedy vlastně nechápu, protože je mám ráda. Ale já nejsem zrovna kreativní typ. Každý jsme jiný a právě proto se navzájem potřebujeme. Dělám to, co umím nejlépe a dělám všechny ty únavné úkoly, které třeba, ač jsou pro úspěšné podnikání nepostradatelné, děláte neradi. Jsem tady pro to, abyste se vy mohli soustředit na úkoly, které tvoří jádro vašeho podnikání.

Tvořím pro vás faktury a finanční zprávy

Starám se o vaše projekty a rozpočet. Věnuji se tomu nejvyššímu stupni správy podnikání – od sledování času stráveného na projektech až po automatické fakturace a evidenci účtů. Protože tohle je jádro mého podnikání. Dělám všechny tyhle věci, které vám kradou čas i energii, pracuji účinně a rychle. Stejně tak, jako vy pracujete pro své klienty. A navíc (občas na rozdíl od nich) se se mnou snadno komunikuje. Nezáleží na čase ani na místě, jsem tu pro vás. A jsem vázaná slibem mlčenlivosti, družím tajemství – na mou švýcarskou čest.

Chci vám zajistit bezpečí

Bezpečí v nejistém světě práce na volné noze. Protože jakmile ztratíte přehled o svých financích, velmi rychle se ztratíte. Věřte mi, znám to. A proto jsem tady. Vím, že lidi pracující sami na sebe často vynakládají velké úsilí, aby si vydělali; vše trvá déle, než jste původně plánovali. Hlavně dnes, kvůli přístupu na internet – deset minut na e-mailu, Skype konference, aktuality na Twitteru, nebo jako např. v mém případě, nový příspěvek na blog. Vše zdarma, ale vše si bere váš čas. A čas jsou peníze, obzvlášť když jste na volné noze.

Právě proto také umím sledovat čas, který věnujete jednotlivým klientům

I když jde třeba jen o deset minut. Protože, jak říkají Švýcaři, postarejte se o drobný čas a bankovky se o sebe postarají samy. A když složíte dohromady těch deset minut tady a deset minut tam, získáte poměrně velkou dobu, za kterou si zasloužíte být placeni. A o to se také postarám. Protože, striktně řečeno, vy jste můj nový šéf. A já jsem váš velmi věrný zaměstnanec. I když jsou předchozí zkušenosti tajné, můžu vás ujistit: Jsou výborné.

A teď mě prosím omluvte – mé podnikání už mě volá. Doufám, že se vám můj blog zalíbil – a já už teď vím, kde jste, na švýcarském cloudu.

Tak tedy: Grüezi a na shledanou! Doufám, že se příště zase v těch hlubinách internetu potkáme.

S pozdravem, zistemo

freelancer účetnictví budoucnost podnikání


Také zajímavé

Opravdu bude váš tým produktivnější s flexibilní pracovní dobou? 5 mýtů o alternativních přístupech k pracovnímu rozvrhu

Stojíte v čele týmu pracujícího na dálku? Pracují vaši zaměstnanci z domova? Nebo pevně věříte, že je nejlepší pracovní doba od 9 do 5? Nehledě na to, jaký systém používáte – pokud vedete podnik, je pro vás produktivita týmu klíčová.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel sledování času ženy v podnikání

Jak jednoduše na daně

Chcete se raději někam schovat, už jen když slyšíte samotné slovo „daně“? To už nebude potřeba. Tenhle rok to bude jiné – žádné bolesti hlavy, žádné potíže. Budete zcela v klidu.

účetnictví

Majitelky podniků – Jsou ženy lepší v podnikání?

Je dost možné, že jste jednou z nich. Nebo to máte v plánu. Nebo máte jednu za manželku? Ženy-podnikatelky, matky-podnikatelky… Ženské podnikání je na vzestupu A podle statistiky jejich podniky prosperují.

budoucnost podnikání ženy v podnikání podnikání a management

Jak řídit virtuální tým – 4 pravidla a jedno tajemství

Dobré ráno, týme! Nebo mám raději říct dobrou noc? Práce napříč časovými zónami už je v dnešní době běžnou praxí. Váš vývojář pracuje z Maďarska, obchodní expert z Londýna a účetní z Mnichova.

budoucnost podnikání podnikání a management

Týmový management v době ukládání na cloud

Jste připraveni na management budoucnosti? Dnešní týmová práce je zcela jiná než například před deseti lety. Mezinárodní týmy, práce na dálku, flexibilní pracovní doba a prudce stoupající počet podnikatelů na volné noze.

podnikání a management sledování času cloud budoucnost podnikání podnikatel

Small data jako základ pro velký úspěch

Zapomeňte na big data! Small data mohou být přesně to, co váš podnik potřebuje, aby se mohl zvětšovat. Alespoň pokud věříte marketingovému guru Martinu Lindstormovi. Ve svém bestselleru Small data. Drobné stopy, které vedou k velkým trendům (Small Data.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel

Jednoduchá sada nástrojů pro obchodní procesy, měření času a správu projektů

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.