Platební podmínky

Jak na platební podmínky, aby se vaše podnikání mohlo co nejlépe rozvíjet

Net 30, složenky a mnohé další…Dnes vám povím něco o platebních podmínkách, upomínkách platby a také o tom, jak důležité je vybrat si ty správné. Ale nejprve jeden příběh.

O Stevovi, který nedostal zaplaceno

Byl jednou jeden mladý, talentovaný chlapec, který se jmenoval Steve. Byl velice zručný a chytrý, vyráběl nejrůznější věci a měl stále nové nápady. Dokonce si tím začínal i vydělávat. Rodina, přátelé, přátelé přátel atd. – postupně si všichni oblíbili jeho výrobky. Všechno bylo v nejlepší pořádku, až najednou…nebylo. Všechno se začalo tak nějak pomalu vymykat kontrole, když si uvědomil, že sice pracuje dnem i nocí, ale jeho bankovní účet je na konci každého měsíce stejně prázdný. Proč? Protože jediné, v čem Steve nebyl nijak moc dobrý, bylo vybírání peněz. Neměl příliš rád čísla, nebo alespoň ne ta na fakturách a bankovních výpisech. Moc se o ně nezajímal, navíc nenáviděl účetnictví. Hlavně faktury. Nechtěl plýtvat drahocenný čas na takové prkotiny a moc na ně radši nemyslel. Vlastně neposílal ani moc faktur, většinou si vzal peníze na ruku. A když zrovna náhodou nějakou poslal, použil nějakou staženou šablonu z internetu, kterou rychle vyplnil. Nevěděl nic o Net 30, ale stejně to používal – bylo to přece na té stažené šabloně. Téměř nikdy neposílal upomínky, to opravdu nenáviděl. Obvykle prostě jen dál pracovat a nezaplacené faktury nechal být, jen aby nemusel kontaktovat klienta. Koneckonců, všichni jeho klienti byli z rodiny, přátelé, přátelé přátel…a on byl jen kluk, kterému se poštěstilo dostávat peníze za to, co dělá rád.

Profesionální platební podmínky

Možná si teď myslíte něco jako: „No, ale já přece nejsem vůbec jako on! Jsem profesionál a uvědomuju si, že jsou faktury důležité. Používám odborný fakturační program, který sám automaticky odesílá i upomínky.“ V tom případě – jen tak dál! Ale, uvědomujete si u toho, jaký dopad mají upomínky plateb na vaše podnikání? Nastavit si ty správné platební podmínky může pro vaše podnikání nesmírně přínosné a stejně tak, pokud si je nastavíte špatně, můžete mu značně uškodit. Pojďme se tedy podívat, kdy Steve udělal chybu.

Rizika použití Net 30

Na rovinu: zbavte se Net 30. Vím, nejspíš jste ho viděli na spoustě příchozích faktur. Ale opravdu byste měli něco dělat jen proto, že to dělají ostatní? A kdyby ostatní skočili z mostu… Jsme tu všichni dospělí, takže asi není třeba větu dokončovat. Vraťme se raději k jádru věci: Net 30 znamená, že splatnost faktury je 30 dní. Plátce má tedy 30 dní na to, aby se platbu postaral. A co byste udělali vy, kdybych vám tohle řekla? Zaplatili fakturu hned? Ne. Pokud jste na tom stejně jako valná většina prokrastinující populace, odložíte faktury stranou, nejlépe ke všem ostatním, podobným, a placení necháte na později. Na někdy za 30 dní. Dřív ne. A teď z pohledu odesilatele: Co se stane na vašem bankovním účtu? Zůstane prázdný. Celý měsíc. Přestože jste poskytli služby ve stanoveném čase. Nezbyde vám tedy než naplánovat si rozpočet na měsíc dopředu – a měsíc může být pro freelancera či menší podnik velmi dlouhý. Dlouhá a napředvídatelná doba, po kterou čekáte na platby. Něco vám tedy povím: Pokud není vaše podnikání velké a nestojí na pevných finančních základech, nepoužívejte Net 30. Raději použijte kratší dobu splatnosti, například Net 7 či Net 10. Nebo ještě lépe – 7 či 10 dnů. A to mě přivádí k bodu č.2:

Přehledné podmínky

Čím přesnější a jasnější máte své podmínky platby, tím rychleji dostanete zaplaceno. „Net 7“ není to samé, co „7 dnů“. Někdo nemusí vědět, co Net znamená, zato 7 dnů musí pochopit každý. Nejjistější ale je uvést na fakturu přesný datum splatnosti. A právě proto jsme naprogramovali zistemo tak, aby datum splatnosti na vašich fakturách uváděla automaticky. Vy si vyberete v menu požadovaný časový rozsah a zistemo si už spočítá datum, které se odvíjí od data vystavení faktury (které je samozřejmě také flexibilní a můžete si ho nastavit předem).

Přátelská upozornění na neuhrazené faktury

Steve nedostal zaplaceno mimo jiné i proto, že neměl žádný systém v posílání upomínek. Vlastně nepochopil celý systém plateb, protože si spletl upomínání s žádáním o peníze. To je velmi častý omyl. Ale věřte mi, ty peníze jste si zasloužili! Každý haléř. Tak to je: Vy jste odvedli kvalitní práci, klient za ní tedy je povinen zaplatit. A pokud vám někdo nezaplatí v souladu s vašimi podmínkami, pak to není vaše chyba. Odešlete mu tedy přátelské upozornění – přátelské, ale jasné. V případě, že používáte MoeynPenny, můžete si nastavit automatické upomínky během několika málo vteřin, pomocí našich šablon, nebo vytvořením vlastního textu upozornění. A protože zistemo je mezinárodní, můžete odesílat upomínky v různých jazycích. Stačí několik kliknutí, a je hotovo. Nikdy už nemusíte plýtvat časem na zpožděné platby.

PayPal, kreditní karty a platební strategie

Jak dostat zaplaceno rychleji? Nabídněte tolik možností platby, kolik jen můžete. Bankovní převod, kreditní karta, PayPal nebo Stripe? Dejte klientům možnost volby! Navrhli jsme zistemo tak, aby byla v platebních metodách co možná nejvíc flexibilní, a pomohla vám dostat zaplaceno rychleji. Ale nezapomínejte, že v závislosti na tom, v jakém státě žijete, mohou určité způsoby platby znamenat poplatky – pro vás, ne pro vašeho klienta. Většinou se jedná o určité procento z obdržené částky. Což zároveň znamená určité procento z vašeho příjmu, které musíte zvážit při volbě platební strategie. Můžete například tyto poplatky zapracovat do ceníku. Ať už se rozhodnete jakkoliv, čím jednodušší platba faktury je, tím rychleji své peníze dostanete. Na to tedy jak vy, tak i Steve, musíte stále brát ohled.

Mimochodem, pokud vám nezní nijak povědomě termíny jako EOM nebo PIA, můžete se zde podívat na velmi dobrý přehled mezinárodních termínů (v angličtině). Ale nebojte se, aby vaše podnikání vzkvétalo, nemusíte nijak plynule mluvit podnikatelským jazykem. Od toho jsme tu přece my!

Hodně štěstí v další práci,

s pozdravem,

Vaše zistemo

podnikání a management


Také zajímavé

Opravdu bude váš tým produktivnější s flexibilní pracovní dobou? 5 mýtů o alternativních přístupech k pracovnímu rozvrhu

Stojíte v čele týmu pracujícího na dálku? Pracují vaši zaměstnanci z domova? Nebo pevně věříte, že je nejlepší pracovní doba od 9 do 5? Nehledě na to, jaký systém používáte – pokud vedete podnik, je pro vás produktivita týmu klíčová.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel sledování času ženy v podnikání

10 důvodů proč vyzkoušet sledování pracovní doby v cloudu

Se sledováním odpracovaného času zaměstnanců se to má tak: Měli bychom to dělat, ale většina z nás ti buď nedělá, nebo dělá špatně – ať už z rozpačitosti nebo jiných důvodů.

podnikání a management sledování času

Ochrana dat a GDPR pro menší podniky a freelancery mimo EU

Mluví o tom všichni, ale nikdo pořádně neví, o co přesně vlastně jde: Obecné nařízení o ochraně osobních údajů v EU (angl. General Data Protection Regulation, neboli GDPR) způsobuje zmatek uvnitř i vně Evropské unie.

menší podniky freelancer ochrana údajů

Žádné e-maily, stoprocentní výkonnost: 5 důvodů, proč se zbavit e-mailu

Kolik e-mailů se vám každý den objeví v doručené poště? Řekla bych, že až moc. Podle nedávné americké studie strávíme každý den 3,1 hodiny pracovními e-maily a dalších 3,2 hodiny soukromými.

podnikání a management

Nová mise: Dokonalý projekt

Dnes bych ráda řekla něco o zlepšení práce na projektech, chtěla bych vám dát nahlédnout, jak vypadá správné řízení projektu a jak můžete jeho strategie využít pro zdokonalení vlastních projektů.

podnikání a management sledování času

Představujeme: Faktury budoucnosti

Hledáte šablony pro své faktury? Vítejte v naší show! Oceňujeme, že jste si našli čas ve vašem nabitém rozvrhu podnikatele a/nebo věnovat nějaký čas sociálním sítím. Vážně. Protože dnes vám odhalíme budoucnost fakturace.

fakturace menší podniky podnikání a management účetnictví

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.