Co je Cloud

Co je Cloud? A můžete mu věřit se svým podnikáním?

Cloudová alba, cloudové účetnictví, cloudová úložiště – cloud se stal domovem pro téměř všechna naše data. Ale co přesně vlastně cloud je? A nakolik je vhodný pro freelancery a menší podniky? Je dokonce víc než jen vhodný – vlastníci menších podniků mohou díky cloudovému software značně navýšit své příjmy. Ale je třeba dát si i na něco pozor…

Představte si mrak (angl. cloud), co přesně vidíte?

Pro většinu z nás je mrak nějaká nejasná věc na obloze. Když se na ně díváme z okýnka letadla, připadají nám pevné a měkoučké – jako by nás dokázaly chytit a zachránit, kdyby se s letadlem něco stalo. Všichni si zároveň uvědomujeme, že to není Pravda. Mraky jsou jen nahromaděné množství krystalů, nebo vodních kapek v atmosféře. I když z dálky vypadají pevně a neprodyšně, zblízka je poznat, jak jsou průhledné a snadno propustné. A to samé platí pro cloudové účetnictví.

Co je Cloud?

Cloud je ve svém základu nahromaděné množství digitálních dat nasbíraných ze serverů z celého světa. Stejně jako mrak na obloze je ten datový průhledný a propustný – v tom smyslu, že je dostupný odkudkoliv, z jakéhokoliv zařízení pomocí digitální sítě. Místo ukládání informací přímo do jednotlivých zařízení shromažďuje cloud data na stejném místě, přístupném komukoliv (komu to umožníte).

Co znamená cloud computing?

Termín cloud computing vznikl už v 90. letech, I když není jasné, kde přesně se vzal. V roce 1994 publikoval časopis Wired esej o “zázracích Macintosh”, ve které se píše “Cloud […], kde se jediný program dokáže přenést do různých zdrojů informací a vytvářet ve své podstatě virtuální zařízení”. V roce 2006 představil Amazon svůj EC2 (Elastic Compute Cloud), který umožnil firmám i jednotlivcům pronajmout si virtuální počítač. Od té doby je cloud v podstatě všudypřítomný – většina z nás používá cloudová úložiště pro sdílení a ukládání dat. Spousta z nás také používá program založený na cloudu, který má označení Software jako služba (Saas – Software as a service).

Cloud a Software jako služba

SaaS posunuje cloud computing na další úroveň. Využívá cloudu pro ukládání a správu dat a celý software tak vlastně je v cloudu. Celá aplikace tak běží skrz prohlížeč, není třeba žádná instalace. Na rozdíl od mraku na obloze je ten digitální pevný a bezpečný a při pohledu zblízka. Práce s programem v cloudu je stejná jako práce s programem uloženým na vašem pevném disku. Samozřejmě kromě výhod, které má oproti hard disku cloud samozřejmě.

Výhody Cloud computing a SaaS

Cloud je tak oblíbený proto, že odpovídá požadavkům budoucnosti práce – umožňuje lidem pracovat kdekoliv, kdykoliv, s jakýmkoliv zařízením.

1. Pracovní svoboda

Není třeba sedět od 9 do 5 v malé kanceláři se stolním počítačem a pevným diskem. Místo toho se mohou vaši zaměstnanci přihlásit a pracovat tam, kde právě jsou, kdykoliv mohou. Zaměstnavatelé mohou navíc pohodlně ze své židle sledovat všechna potřebná data kdykoliv zrovna potřebují.

2. Vždy aktuální

Cloudový software je vždy aktuální, bez námahy s aktualizacemi a synchronizací. Když používáte SaaS, nemusíte se už starat o to, aby byly vaše aplikace vždy aktualizovány.

3. Žádné zálohy

Pokud se vám rozbije, nebo ztratí zařízení, vaše data jsou pořád přístupná a v bezpečí v cloudu. Což je nesporná výhoda hlavně pro freelancery a majitele menších podniků, kteří si nemohou dovolit tým IT specialistů, kteří by se starali o systémy.

Cloud computing však má i jedno minus:

Zabezpečení cloudu

Hlavní obava ohledně cloud computing se týká zabezpečení. Data uložení v cloudu jsou samozřejmě dobře dostupná, může si je tak zobrazit kdokoliv – pokud se mu samozřejmě podaří se k nim dostat. A právě proto by mělo být zabezpečení a soukromí prioritou všech cloudových služeb. Předat někomu data a software vyžaduje velkou důvěru uživatele. Poskytovatelé Saas tak musí zajistit, aby jim takový důvěra i vydržela. Například zistemo přijalo co se týče zabezpečení ta nejvyšší možná opatření, aby byla vaše obchodní data v bezpečí. Freelanceři a menší podniky se musí ujistit, že služba, kterou používají, chrání jejich data. (O zabezpečení dat si můžete přečíst více zde.)

Cloudový software pro menší podniky a freelancery

Pokud budete coby majitel menšího podniku spravovat své podnikání v cloudu, musíte mu důvěřovat v práci s obchodními daty klientů, zaměstnanců a stejně tak s vašimi výdělky či (doufejme, že ne) prodělky. Co se týče soukromí, měli by se uživatelé ujistit, že jejich data nebudou poskytnuta, nebo dokonce prodána poskytovatelem cloudové služby. V zistemo věříme, že vaše data patří pouze vám a nikomu jinému. Na rozdíl od jiných cloudových služeb, které můžete najít, nemáme ani nejmenší zájem vydělávat si na vašich datech. Obchodování s daty není součástí modelu našeho programu jednoduše proto, že nám přijde nemorální.

Chceme jen poskytnout malým podnikům a freelancerům špičkový obchodní software, který jim (a pouze jim!) bude přístupný kdykoliv a odkudkoliv. Věříme v sílu života poháněného vášní a láskou ke své práci, které může cloud jedině pomoci.

Hodně štěstí do další práce!

S pozdravem, zistemo

budoucnost podnikání cloud podnikání a management účetnictví


Také zajímavé

Co je faktura a na co všechno je třeba dát si pozor?

Zakládáte si nové podnikání? Dostali jste zrovna první objednávku a musíte vystavit svou první fakturu? A víte opravdu, co to taková faktura je a co by měla všechno obsahovat? Jelikož by někteří z vás mohli váhat, co na fakturu napsat a co ne, dali jsme dohromady základní informace, které potřebuje majitel podniku nebo freelancer znát.

faktura účetnictví

Freelanceři a majitelé podniků: Chcete finanční stabilitu? Používejte zálohy!

Zálohy, poplatky, smlouvy o zálohách: Finanční stabilita je pro mnoho lidí neustálý problém – především pak pro majitelé menších podniků, freelancery a podnikatele na volné noze. Čtete dál a dozvíte se, jak by mohly zálohy vyléčit vaše finanční problémy.

freelancer podnikání a management účetnictví

Obchodní výdaje pod kontrolou s tou nejlepší aplikací

Hledáte nejlepší aplikaci pro sledování výdajů na váš Android či iPhone? Jednu vám rozhodně můžeme doporučit. Jistě, zdá se, že si poněkud straníme. Ale kdo v dnešní době ne? Která aplikace je na sledování výdajů opravdu ta nejlepší?

faktura podnikání a management sledování času účetnictví

Roboti, umělá inteligence – a vaše podnikání

Bezpilotní auta a robotické vysavače už nejsou jen bujnou představou budoucnosti. Roboti, automatizace a umělá inteligence (AI – tj. Artificial Inteligence) změní náš dosavadní způsob života – a práce. Převezmou roboti vaše podnikání?

podnikání a management novinky budoucnost podnikání podnikatel

Chytrá aplikace pro sledování času

Bez aplikací jako by podnikání ani nebylo. 85% uživatelů smartphonů (což jsme v podstatě všichni) upřednostňuje aplikace před mobilními webovými stránkami. A jak už víte, zistemo se v podnikání vyzná, a proto jsme vytvořili zistemo App – nejlepší aplikaci pro sledování času na trhu, dostupnou pro iPad, iPhone i Android.

sledování času

Opravdu bude váš tým produktivnější s flexibilní pracovní dobou? 5 mýtů o alternativních přístupech k pracovnímu rozvrhu

Stojíte v čele týmu pracujícího na dálku? Pracují vaši zaměstnanci z domova? Nebo pevně věříte, že je nejlepší pracovní doba od 9 do 5? Nehledě na to, jaký systém používáte – pokud vedete podnik, je pro vás produktivita týmu klíčová.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel sledování času ženy v podnikání

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.