Sám za sebe? 5 pro a proti

Sám za sebe? 5 pro a proti

Jak úspěšně podnikat aniž byste se museli zapojovat do týmové práce? Pracujte sami na sebe! Elektrikáři, designéři…někteří lidé mnohem radši pracují sami a věřte tomu, nebo ne, daří se jim. Připravili jsme pro vás 5 největších výhod a nevýhod práce „sólo“. Čtěte dál a zjistíte, že přínos týmové práce je přeci jen lehce přeceňovaný.

Na volné noze, na sebe,…tak co tedy?

Jaký je rozdíl mezi podnikatelem na volné noze, tedy tzv. freelancerem, a podnikatelem, který pracuje sám na sebe? Není zas tak jednoduché je rozlišit. Podnikatel, který pracuje sám na sebe se stará, stejně jako freelancer, o svůj podnik zcela sám. Ne však proto, že musí, ale proto, že chce. Protože věří, že nejlépe pracuje sám, protože věří ve své vlastní schopnosti ad dovednosti. Freelancer sice pracuje také sám, mohl by však stejně snadno pracovat např. pro nějakou agenturu.

A jaké jsou výhody práce sólo? 5x PRO

Podnikatelé zmiňují mnoho výhod, tady je 5 nejdůležitějších:

1. Žádné pevně dané výdaje

Podnikatel, který pracuje sám na sebe, nemá žádné pevně dané výdaje. Stačí mu vlastní domov, který nahradí kancelář, připojení k internetu, počítač, případně ještě auto. To je všechno. Není třeba lámat i hlavu nad platy zaměstnanců, ani nad podíly, které by měly připadnout obchodním partnerům.

2. Žádná zodpovědnost

Špatný měsíc? Podnik se sice rozjíždí, ale pomalu? Žádný problém. Nebo možná lépe – jen a jen váš problém, protože jste zodpovědní pouze a jenom za sebe. Padá na vás tíha veškerých risků, ale může to být zároveň velmi osvobozující.

3. Žádné meetingy

Už žádné týdenní, nebo dokonce každodenní meetingy a porady, které zbytečně zabíraly drahocenný čas. Samozřejmě, že i podnikatelé pracující sami na sebe musí na nějaký ten meeting – s klienty. Protože komunikace je pro podnikání to nejdůležitější. Nicméně, důležitá rozhodnutí ohledně zakázek, nebo třeba podniku samotného, jsou jen na nich. A mohou se rozhodovat, kdykoliv a kdekoliv chtějí.

4. Žádné hádky

Co člověk, to názor. V podnikání, nebo dokonce zakládání podniku, to platí dvojnásob.

Úspěšný podnikatel, který pracuje sám na sebe, nemusí plýtvat časem a zbytečně se stresovat hádkami, aby si obhájil svou pravdu. Jediný boj je ten, který vede sám se sebou. A to přece zní jako obrovská výhoda, nebo ne?

5. Svoboda

Ve stručnosti – život a práce takového podnikatele znamená hlavně svobodu. Finanční, sociální, časovou. Někdy dokonce i geografickou – nic vám nebrání vydat se třeba na cestu kolem světa. Případně máte dostatek svobody, abyste mohli zvládat úspěšnou kariéru a rodinný život zároveň.

Zatím to zní docela pohádkově, že? Ještě než však pošlete svůj pracovní tým k vodě, dočtěte tenhle článek, protože podnikat sám nemusí být vždycky tak jednoduché. Pojďme se tedy společně podívat na 5 největších nevýhod, protože – opravdu je možné vést úspěšné podnikání bez podpory týmu?

5x PROTI

Svoboda obvykle není jen dárek, něco vás stojí. Zde je 5 největších nevýhod a také rada, jak se jim vyhnout:

1. Žádná síť kontaktů?

Pokud pracujete sami, musíte si síť kontaktů „spřádat“ sami. Je třeba dát si pozor, abyste se nezabrali příliš jen do práce o samotě, obzvlášť pokud pracujete z domova. Podnikat sólo ještě nutně neznamená, že jste na to zcela sami – a pokud ano, snažte se socializovat. Zkuste třeba najít lidi se stejnými zájmy, jako máte vy. A to nejlépe v reálném světě, ne na Skypu. Tvořte si vlastní síť kontaktů, věřte mi, je to velmi důležitý začátek úspěšného podnikání.

2. Žádné nápady zvenčí?

Týmová práce vždy přinese víc různých nápadů, než když pracujete sami. Čím širší spektrum členů týmu, tím tvořivější prostředí, nebo ne? Ne! Je to vlastně úplně naopak. Nedávná studie zabývající se týmovou prací přinesla poznatek, že brainstorming v týmu je ve výsledku mnohem méně produktivní, než pokud člověk přemýšlí a tvoří sám.

Přesto – nápady zvenčí jsou důležité. Všichni se učíme od ostatních, toho si je vědom každý spěšný podnikatel. I když má své vlastní nápady a sám se rozhoduje – obvykle je po ruce někdo, s kým si o tom může popovídat.

3. Žádná (finanční) jistota?

Sdílená starost je poloviční starost. A to platí dvojnásob o finanční stránce podnikání. Podnikatelé pracující sami na sebe sice nejsou za nikoho finančně zodpovědní, ale zároveň není nikdo finančně zodpovědný za ně, nemají žádného obchodního partnera, o něhož by se mohli opřít. Pokud se nedaří, může plakat tak jedině na svém rameni, a pokud se daří, může se po něm jedině sám poplácat.

4. Žádný růst?

Mnozí vedoucí podniků i freelanceři začínali sami a jejich cílem bylo postupně se rozrůst, najmout si tým, nebo se stát součástí nějaké větší společnosti. To ale neplatí pro podnikatele, kteří opravdu pracují sami na sebe a věří tomu, co dělají. Ti vystavili své podnikání na sobě, na svých dovednostech a tím to také končí. Každý podnikatel samozřejmě rád vidí, když se jeho podnikání rozrůstá a prosperuje – to je však stejně tak možné v podnikání sólo (stejně tak jako velká firma se může snadno nečekaně rozpadnout).

5. Žádné naplnění?

Už jsme to všichni slyšeli tolikrát – pokud pracujeme v týmu, jsme šťastnější, zdravější, máme větší pocit naplnění. Každý, kdo pracuje sám, tedy musí být tedy po pracovním dni nutně nešťastný a zklamaný? Vůbec ne! Možná, že to platí pro většinu, ale někteří lidé jsou odjakživa šťastnější, pokud mohou pracovat sami. Vysoce kreativní a inteligentní lidé často neradi pracují ve větších skupinách. A pokud raději trávíte večery doma, pohráváním si s nějakým momentálním nápadem, než vysedáváním v baru nebo kavárně, jste možná jedním z nich – podnikání sólo by pro vás mohlo být ideální.

Myslíte, že osamostatnění se je ta správná cesta pro vás? Vzrůstající počet podnikatelů, kteří pracují jen sami na sebe, dokazuje, že se to dá zvládnout – ale jen pokud začnete správně, vlastní sítí kontaktů.

Ať už pracujete sami, nebo v týmu, přeji vám hodně úspěchů v dalším podnikání!

S pozdravem, zistemo

podnikání a management freelancer


Také zajímavé

5 věcí, které byste měli vědět o účetnictví v cloudu

Už jste své účetnictví přesunuli do cloudu? Ještě ne? Ale víte, že už je na čase, že ano? Účetnictví v cloudu je víc než jen momentální trend. Je to budoucnost účetnictví pro malé podniky i větší společnosti.

budoucnost podnikání cloud podnikání a management účetnictví

3 způsoby jak posílit kreativitu a úspěšně ponikat

Co mají společného Bill Gates, Mark Zuckerberg a Warren Buffet? Jsou bohatí, ano. Ale jak to dokázali? Tvrdá práce? Určitě. Odhodlání? Pravděpodobně. Štěstí? Možná. Ale rozhodně používají kreativitu jako podnikatelský prostředek.

budoucnost podnikání podnikání a management podnikatel

Pay-What-You-Want: Risk, nebo záruka férové ceny?

Správná cenová strategie je základem každého podnikání – obzvlášť pak těch menších, které bojují s většími konkurenty. Ale co kdyby existovala cesta ven z cenových nesnází? Představujeme model Pay-what-you-want (PWYW), tedy “Platťe-kolik-chcete”.

podnikání a management účetnictví

Self-promotion: 7 tipů jak na to

Každý z nás to někdy musí udělat a obvykle ne uplně rád. Self-promotion, tzv. sebepropagace. Vše ale půjde snáz s našimi sedmi tipy a jedním tajným navíc! Propagace sebe sama může být složitá.

podnikání a management freelancer

Týmové sledování času 4.0: Jednoduše, chytře a bezpečně

Jednoduché týmové měření času – Mít přehled o odpracovaných hodinách, přiřazovat je k jednotlivým projektům, klientům či úkolům a přeměňovat ve faktury během několika málo vteřin. Zní to příliš dobře, než aby to mohla být pravda?

sledování času

Týmový management v době ukládání na cloud

Jste připraveni na management budoucnosti? Dnešní týmová práce je zcela jiná než například před deseti lety. Mezinárodní týmy, práce na dálku, flexibilní pracovní doba a prudce stoupající počet podnikatelů na volné noze.

podnikání a management sledování času cloud budoucnost podnikání podnikatel

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.