Roboti, umělá inteligence a budoucnost práce

Průmyslová revoluce č. 4: Roboti, umělá inteligence a budoucnost práce

Roboti, umělá inteligence a automatizace průmyslu utváří budoucnost naší práce. Tzv. čtvrtá průmyslová revoluce byla tématem Světového ekonomického fóra, kterého se účastní podnikatelská, politická a intelektuální elita světa. Ale opravdu je inteligentní software jako např. zistemo nutně špatným přínosem? Chytré programy a stroje by nám mohli vrátit zpět do rukou to nejdůležitější, co můžeme mít – čas. Čas na lepší, naplňující práci.

Lidé jsou nahrazováni aplikacemi

Je rok 1962. Tajný agent 007 se snaží dopadnout Doktora No a slečna zistemo sedí v kanceláři, zapisuje, telefonuje a v podstatě se snaží řídit celou tu zapeklitou misi. Všechny ty účtenky, cestovní výdaje, náhrady škody – řeknu vám, audit byl ten rok hotová noční můra.

Dnes mají podnikatelé bojující o své místo na trhu svou vlastní slečnu zistemo doslova na dosah ruky. Kdekoliv jsou, kdykoliv ji potřebují, je připravená pomoci. To zní báječně, no ne? Automatizace administrace by na druhou stranu mohla zničit jedno celé povolání. Zapisovatelky již dávno vymřely a ani sekretářky už dnes mnohdy nejsou tolik potřeba. Zapisování, počítání a odesílání faktury – to všechno zvládne chytrý software mnohem rychleji a levněji. Spolu s tím však vznikají i povolání zcela nová. Analýza dat, IT, uživatelská podpora – to vše je nedílnou součástí dnešního pracovního procesu.

Průmyslová revoluce č.4

Čtvrtá průmyslová revoluce, jak byl nový trend průmyslové a technické automatizace nazván, přináší dobré a zároveň špatné zprávy. Podívejte se na to takhle: Pokud zvládne stroj dělat vaši práci, možná to není práce až tak vhodná a důstojná pro živého člověka. A zcela upřímně, opravdu by vás tolik bavilo stát každý den od rána do večera u montážní linky? Nejspíš ne, jinak byste se nesnažili, seč vám síly stačí, prorazit s vlastním podnikáním. Váš pracovní rozvrh je sice nejspíš dost nabitý a máte silný nedostatek času, ale jedné věci se bát nemusíte – jednotvárnosti.

Důstojnější povolání

Je samozřejmě možné, že jsou i tací, které naplňuje práce u montážní linky. Dobře pro ně. Ale valná většina lidí takovou práci dělá, jen aby se nějak uživila. A když taková pracovní místa nahradí roboti, ztratí spoustu lidí svůj zdroj obživy (a v tu chvíli je vedlejší, jak jednotvárný byl). To samozřejmě není nic dobrého. A právě proto přišlo Světové ekonomické fórum se zcela novou ideou – všeobecným nepodmíněným příjmem. To znamená, že by každý člověk dostával základní příjem jen za to, že je člověk. To už stojí za zamyšlení, nebo ne? Švýcarsko, můj domov, o tom bude dokonce za několik měsíců hlasovat.

Umělá inteligence, roboti a automatizace průmyslu

Stroje přebíraly práci lidí odjakživa. Už jsme přežili tři průmyslové revoluce. První se odehrála ve druhé polovině 18. století, v zemědělství a výrobním procesu, a rozdělila společnost na dělníky a dodavatele. Kolem roku 1870 proběhl masivní nárůst produkce díky zavedení elektřiny a stroje nahradily ve druhé průmyslové revoluci řemeslnou výrobu. O století později, v sedmdesátých letech 20. století, přišly počítače a čipy, které navždy změnily náš způsob výroby i komunikace. To byl příchod třetí průmyslové revoluce.

V dnešní době se z pouhých strojů stává tzv. umělá inteligence, které by mohla být opravdovou hrozbou pro lidskou pracovní sílu. Roboti jsou používáni v nejrůznějších sektorech, robotické vysavače nám pomáhají s běžným úklidem v domácnosti a v Japonsku existují například i roboti, kteří „pracují“ v pečovatelských domech. Google momentálně pracuje na vývoji samořídícího auta a dokonce existuje i software tak chytrý, že umí tvořit vlastní motivační texty.

A pak je tu také zistemo, která je účetní, sekretářka a manažer zároveň.

Více času na kvalitní práci

A co nám tedy zbývá? Jedno je jisté – automatizace pro nás znamená více volného času. Času žít, tvořit, nebo přemýšlet o tom, co vlastně znamená lidská důstojnost. Jestliže můžeme nechat těžkou práci strojům, dává nám to alespoň prostor soustředit se na důležitější věci. Robot-pečovatel sice dokáže napodobit lidský dotek, ale nikdy nebude tak intuitivní jako skutečný člověk. Samořídící auto vám poskytne dostatek času odpočinout si a utřídit si vlastní myšlenky. Software, který vytvoří titulek textu, dává autorovi více prostoru soustředit se na text. To vše je možné, ale jen pokud roboti nenahrazují lidi, ale naopak, pokud jsme ochotni spolupracovat. Věřím, že pokud se bude výpočet nákladů a přínosů automatizace soustředit na udržitelnost a ne na výdělek, může být revoluce velkým přínosem pro naši společnost.

V Ženevě, která ode mě není tak daleko, si světové elity kladly otázky ohledně budoucnosti naší práce a zatím ještě nenašly odpověď. Ta moje zní: budoucnost práce je tady a změní naši společnosti. zistemo jde té změně vstříc. Přidejte se.

S pozdravem, zistemo

podnikání a management


Také zajímavé

Opravdu bude váš tým produktivnější s flexibilní pracovní dobou? 5 mýtů o alternativních přístupech k pracovnímu rozvrhu

Stojíte v čele týmu pracujícího na dálku? Pracují vaši zaměstnanci z domova? Nebo pevně věříte, že je nejlepší pracovní doba od 9 do 5? Nehledě na to, jaký systém používáte – pokud vedete podnik, je pro vás produktivita týmu klíčová.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel sledování času ženy v podnikání

Buďte chytří a měřte svůj čas

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak byste vlastně jako podnikatel na volné noze mohli měřit svůj čas? Podívejte se na několik tipů, jak mít svůj čas pod kontrolou a jaké nástroje k tomu použít.

sledování času freelancer

Potřebujete lásku zákazníků! Řízení zákaznické zkušenosti ve 3 krocích

CEM (Customer Experience Management), neboli řízení zákaznické zkušenosti – na které závisí víc než kdy dřív. Ale co dělat, pokud jsou vaše finanční prostředky pro marketing omezené? A co když si nemůžete dovolit najmout odborníka?

podnikání a management freelancer podnikatel

Freelanceři a majitelé podniků: Chcete finanční stabilitu? Používejte zálohy!

Zálohy, poplatky, smlouvy o zálohách: Finanční stabilita je pro mnoho lidí neustálý problém – především pak pro majitelé menších podniků, freelancery a podnikatele na volné noze. Čtete dál a dozvíte se, jak by mohly zálohy vyléčit vaše finanční problémy.

freelancer podnikání a management účetnictví

Cenová nabídka, cenový odhad a spol.: Jak napsat vítězný cenový odhad od A do Z

Jak závazný je váš cenový odhad? Jaký je rozdíl mezi cenovou nabídkou a cenovým odhadem? A co je výhrada vlastnictví? Naučte se, jak správně napsat neporazitelný odhad či nabídku od A do Z.

freelancer podnikání a management podnikatel sledování času účetnictví

Majitelky podniků – Jsou ženy lepší v podnikání?

Je dost možné, že jste jednou z nich. Nebo to máte v plánu. Nebo máte jednu za manželku? Ženy-podnikatelky, matky-podnikatelky… Ženské podnikání je na vzestupu A podle statistiky jejich podniky prosperují.

budoucnost podnikání ženy v podnikání podnikání a management

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.