Zabezpečení informací, ukládání dat na webu a tzv. “Přístav bezpečí”

Zabezpečení informací, ukládání dat na webu a tzv. “Přístav bezpečí”

Jak moc bezpečný je náš systém? Na kolik je soukromé naše ukládání dat? Určitě se občas strachujete o svá virtuální data a jejich zabezpečení před hackery a různými slídily…

Můžete zůstat klidní. Vaše soukromí a vaše osobní data jsou u nás dobře ochráněna. Jakto? Mimo jiné hlavně proto, že naše servery jsou ve Švýcarsku. Té nejbezpečnější zemi na celém šírém inter…ehm, světě.

Tzv. “Přístav bezpečí”, často pužívaný pod anglickým názvem Safe Harbour, neboli mezinárodní podmínky ochrany soukromí. Možná jste jeden z těchto názvů již slyšeli, v poslední době se v médiích objevovaly zprávy, že je nefunkční. A to je dobře, protože, pokud chcete ochránit svá osobní data uložená na webu, není “Přístav bezpečí” – I přes svůj název – zrovna nejlepším řešením. Vznikl proto, aby bylo možné převádět vaše osobní data, aniž byste o tom museli být nějakým způsobem informováni. Proč? To je dobrá otázka.

Příběh Přístavu bezpečí

Zákony o ochraně soukromí jsou v Evropské unii, a stejně tak I ve Švýcarsku, mnohem více formální než v jiných zemích. Jejich legislativa zakazuje přenos osobních dat do jiných zemí s nižší mírou zabezpečení soukromí, jako například do USA. Před šestnácti lety, na počátku nového milenia, bylo rozhodnuto, že se vytvoří klička, díky které bude možné převádět data přes Atlantik, a tak vznikl mazinárodní podmínky ochrany soukromí Přístavu bezpečí. Jakákoli americká firma mohla, v souladu s těmito podmínkami, získat všechna potřebná data z evropských (tedy I Švácarských) serverů. Tento systém dobře fungoval několik let, dokud se rapidně nezvětšil objem osobních dat na internetu.

Zabezpečení informací a Národní bezpečnostní agentura

Americká úmluva PATRIOT Act (tzv. vlastenecký zákon) umožňuje americkým bezpečnostním agenturám přístup k informacím uloženým na internetu, aniž by bylo nutné vyžádat si povolení, nebo alespoň informovat vlastníka dat. Jen se nad tím na chvíli zamyslete: Všechny ty “soukromé” příspěvky, které dáváte na Facebook, všechny informace, o nichž předpokládáte, že je vidíte jen vy, maximálně vaši přátelé – vše tohle je zcela k dispozici americké vládě. Jeden odvážný Australan, Maximilian Schrems, věřil, že se toto neslučuje se základním právem na soukromí podle Listiny základních práv a svobod Evropské unie. V roce 2008 podal stížnosti na Facebook, která nakonec vedla k rozhodnutí Evropského soudního dvora, který 6. října 2015 prohlásil Přístav bezpečí na neplatný.

Vaše soukromí na našem webu

Od 6. října nemá žádná americká společnost možnost přístupu k datům serverů evropské unie a švýcarské servery budou následovat v blízké době. Vzhledem k tomu, že Švýcaři si v tajemstvích přímo libují, tato změna legislativy však nic nezmění na zabezpečení našich serverů – ty byly v bezpečí vždycky. Žádný slídil se ke švýcarským datům nedostane, už vůbec ne z ciziny. Jen si vzpomeňte na úroveň zabezpečení švýcarských bank, nebo třeba utajený recept na švýcarskou čokoládu. Ve Švýcarsku jsou pravidla výměny dat ještě přísnější než v Evropské unii a zavazují k povinnosti informovat: Kdokoliv převádí ve Švýcarsku data, je povinen o tom informovat vlastníka dat.

Naše podmínky ochrany soukromých informací

Každý má nárok na soukromí. Tomu věříme a tím se také řídíme. Nikdo nemá přístup k vašim datům bez vašeho souhlasu. Nikdy po vás nebudeme žádat žádné informace, které opravdu nepotřebujeme. Pohlaví, věk, cokoli jiného – pokud to nepotřebujeme vědět, nechceme to vědět. Náš systém je vytvořen proto, aby vám pomohl pracovat chytře, ne aby mohl prodávat vaše data.

Nikdy nepředáme vaše informace třetí osobě, se třemi výjimkami – pokud je to právně vyžadováno, pokud nemůžeme jinak dále vyvíjet náš produkt a pokud bychom je museli použít pro obranu vlastních práv. Nechceme těchto výjimek ani nijak zneužívat. S opatrností vždycky nejdál dojdeš.

Zároveň neukládáme žádná osobní data na našich serverech, s výjimkou případů nutných k funkčnosti našeho programu. Zařídili jsme to tak, abyste mohli co nejsnáze zacházet se svými digitálními daty. Vy rozhodujete, kdo vidí co, a když se rozhodnete něco natrvalo vymazat, bude to vymazáno. Natrvalo.

A co heckeři?

Děláme, co můžeme, abychom ochránili vaše data před hackery. Naše správa systému ochrany dat a informací je špičková – používá stejné kódování databáze jak Švýcarské banky, ve kterých si prý ukládají peníze i složky tajných služeb. A přesně tak jsou ochráněna i vaše data. Samozřejmě bych vám lhala, kdybych řekla, že je zcela nemožné, aby se nějaký hacker pokusil nabourat do zistemo, stejně jako bych vám nikdy nemohla slíbit, že do vás neuhodí meteorit. Vzali jsme v úvahu všechny možné situace, i ty velmi nepravděpodobné. Na rozdíl od vás – nebo víte, jak byste se bránili tomu meteoritu? Ne? Tak vidíte.

Radši se ale zaměřujeme na kladné situace

Například možnost spolupracovat s vámi po spoustu dalších let, možnost být váš „přístav bezpečí“ nebo třeba sledovat, jak se vaše podnikání úspěšně rozrůstá a všechna vášeň a tvrdá práce je spravedlivě odměněna. Nemáme přístup k vašim datům, takže nevíme, jak na tom zrovna vaše podnikání je – pokud se nerozhodnete nám to sdělit. Takže budeme moc rádi za nějakou tu zprávu, jak se vám daří. Ale nechceme na vás nijak tlačit, jen vám chceme dát vědět, že o vás vždycky rádi uslyšíme. Samozřejmě veškeré informace zůstávají v takovém případě zcela důvěrné.

S pozdravem, zistemo

účetnictví ochrana údajů


Také zajímavé

Dokonalá cenová strategie pro malé podniky a freelancery

Napřed tu špatnou zprávu: na vytvoření dokonalé cenové strategie neexistuje žádné jednoduché kouzlo – vaše podnikání je jedinečné a taková musí být i vaše strategie. Ale dobrá zpráva je, že existují určité časté chyby, kterým se můžete vyhnout.

menší podniky marketing podnikání a management

Sledování času: Vítejte v budoucnosti podnikání

Podnikáte? Skvělé! A máte také zaměstnance, řídíte tým, nebo spolupracujete s freelancery? Výborně! A teď mi řekněte – víte kdo na čem pracuje v konkrétní moment? Třeba…zrovna teď? A hlavně, víte na které zakázce pracují?

podnikání a management

Vaše podnikání na sociálních sítích: Vytvořte poutavý obsah v 5 krocích a vyhněte se jednomu velkému pádu

Má váš podnik stránku na Facebooku? A účet na Twitteru? A co takhle Instagram nebo LinkedIn? Marketing na sociálních sítích může být matoucí pro mnohé podnikatele. Ale nebojte se! Naučte se jak na to a posuňte vaše podnikání na novou sociální úroveň.

budoucnost podnikání účetnictví podnikání a management

Dejte sbohem tabulkám: Proč už nebudete potřebovat Excelové rovnice

Používáte na své účetnictví primárně tabulky? Na tom není nic špatného. Opravdu – je to spolehlivý (celkem), levný (cca) a (jakmile se naučíte ovládat všechny nástroje a zkratky) jednoduše ovladatelný systém.

budoucnost podnikání faktura podnikání a management účetnictví

Je CRM právě pro vás? Vyzkoušejte náš dotazník

Uvažujete nad zavedením CRM, tedy tzv. řízení vztahu se zákazníky? Nebo se možná už jen rozhodujete, který si vybrat? Už nemusíte hledat nikde jinde, naše 4 jednoduché otázky vám pomohou se rozhodnout.

účetnictví

Jak jednoduše na daně

Chcete se raději někam schovat, už jen když slyšíte samotné slovo „daně“? To už nebude potřeba. Tenhle rok to bude jiné – žádné bolesti hlavy, žádné potíže. Budete zcela v klidu.

účetnictví

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.