Freelance podnikání

Dokonalá cenová strategie pro malé podniky a freelancery

Napřed tu špatnou zprávu: na vytvoření dokonalé cenové strategie neexistuje žádné jednoduché kouzlo – vaše podnikání je jedinečné a taková musí být i vaše strategie. Ale dobrá zpráva je, že existují určité časté chyby, kterým se můžete vyhnout. Čtete dál a vytvořte si cenový plán, který opravdu funguje. Pro vás, pro vaše klienty – a pro vaše podnikání.

Jak přijít na tu správnou cenovou strategii

Od malých podniků až po velké firmy, od podnikatelů na volné noze po start-upy: Správné ceny jsou pro úspěšné podnikání důležité. Můžete nabízet skvělý produkt nebo poskytovat bezchybnou službu, ale když si nastavíte cenu moc nízko, přijdete na mizinu, když moc vysoko, ztratíte zákazníky. Určit správně ceny někde mezi tím není nic jednoduchého. Kolik vás stojí výroba? Kolik jsou klienti ochotni zaplatit? Kolik si účtuje konkurence? Vaše prodeje může ovlivnit třeba deštivý den, nebo jakákoliv jiná okolnost, kterou nemůžete nijak ovlivnit. Ale nezoufejte: vytvoření funkční cenové strategie nezávisí jen na štěstí.

4 časté chyby – a jak se jim vyhnout

1. Nebuďte nejlevnější

Nesnažte se být nejlevnější – ale nejlepší!

Nesnažte se být nejlevnější – ale nejlepší! (Foto: stock.adobe.com | Jacob Lund)

Čím nižší cena, tím větší prodeje, ne? Vůbec ne. Strategie nízkých cen může možná fungovat pro některé velké firmy, ale pravděpodobně ne pro vás. Můžete předčít konkurenci cenou – ale vyděláte si na živobytí? Vaše prodeje budou možná vyšší – ale budou tak vysoké, abyste vydělali navíc tolik, kolik potřebujete? Abyste mohli úspěšně implementovat strategii nízké ceny, potřebujete hodně peněz na počáteční investice a také širokou základnu klientů. Pokud nemáte ani jedno, mohla by vám taková strategie nejen poničit reputaci, ale také vás velmi rychle dovést k bankrotu.

2. Nepodceňujte náklady

Žádné podnikání není zadarmo: pokud něco prodáváte, ať už je to služba nebo produkt, stojí to něco i vás. Velmi častou chybou freelancerů a majitelů menších podniků je, že podceňují své náklady.

Spočítat si náklady není snadné – chytrý software vám s tím může pomoci.

Spočítat si náklady není snadné – chytrý software vám s tím může pomoci. (foto od WavebreakmediaMicro | stock.adobe.com)

Máte určité přímé náklady: výdaje, jako například nákupní cena produktu či cena za materiál. Ty se dají spočítat celkem snadno. Řekněme, že za kus nábytku zaplatíte 5 000 Kč a koupíte trochu barvy na přetření za 100 Kč, takže víte, že vaše přímé náklady činí 5100 Kč. Že ano? Ne, zase špatně. Zapomněli jste totiž započítat cenu za převoz stolu, nástroje, které už máte, nájem za dílnu, všechna možná pojištění, cenu za marketing, a především: čas, který jste strávili renovací a natíráním. Připočtěte platby hovorů, připojení k internetu, hardware a software, který potřebujete k řízení vašeho podnikání a pomalu se dostanete k přibližným opravdovým výdajům. Zní to moc složitě? Nebojte se: existují chytré nástroje a aplikace, které vám pomohou získat přehled ve vašich výdajích jako mrknutím oka. Abyste věděli, kolik vás váš produkt opravdu stojí.

3. Nepodceňujte hodnotu vašeho času

Věděli jste, že odpracovaná doba je zásadní pro určování ceny? Abychom si vydělali peníze, většina z nás vlastně prodává svůj čas. Dostáváme zaplaceno za tolik hodin, kolik odpracujeme. Spousta freelancerů a obchodníků si účtuje od hodiny, zaměstnanci dostávají zaplaceno za odpracovanou denní, týdenní nebo měsíční dobu. I pokud upřednostňujete spíše platbu za cílový produkt, i pokud neúčtujete klientům hodinovou sazbu: Ujistěte se, že když počítáte celkové náklady, započítáváte také čas, který práci věnujete vy i váš tým – používání chytrého časovače vám všem takovou práci usnadní.

4. Neopouštějte svou cenovou strategii

Lidé jsou ochotní zaplatit slušnou cenu za kvalitní produkt…

Lidé jsou ochotní zaplatit slušnou cenu za kvalitní produkt… (foto od Syda Productions |stock.adobe.com)

Jakmile si určíte vlastní náklady, můžete začít sestavovat svou cenovou strategii: chcete radši nastavit cenu níž – a působit tak především cenově dostupně, nebo nabízíte spíše dražší služby a vyzdvihujete především jejich vysokou kvalitu? Vaše cenová strategie je důležitou součástí vaší firemní identity. Vybírejte ji tedy důkladně – a pak se jí držte. Klienti budou zmatení, když najednou výrazně zlevníte, pokud od vás očekávají především kvalitu a preciznost. Věřte mi: Pokud nabízíte stále stejně kvalitní služby, zjistíte, že jsou lidi ochotní zaplatit více, než jste si mysleli.

Vytvořit si dokonalou cenovou strategii je těžké. Prohlédněte si data z vašeho podnikání, srovnejte náklady a výdaje. Nakupte u konkurence. Věřte svým instinktům. Vsaďte na štěstí. Modlete se. Dělejte, co chcete. Ale nikdy, nikdy nepodceňujte cenu vašeho času. Je nedocenitelný.

Naměřte to, uložte to – a dostaňte za to zaplaceno.

S pozdravem, zistemo

menší podniky marketing podnikání a management


Také zajímavé

Týmové sledování času 4.0: Jednoduše, chytře a bezpečně

Jednoduché týmové měření času – Mít přehled o odpracovaných hodinách, přiřazovat je k jednotlivým projektům, klientům či úkolům a přeměňovat ve faktury během několika málo vteřin. Zní to příliš dobře, než aby to mohla být pravda?

sledování času

Nová mise: Dokonalý projekt

Dnes bych ráda řekla něco o zlepšení práce na projektech, chtěla bych vám dát nahlédnout, jak vypadá správné řízení projektu a jak můžete jeho strategie využít pro zdokonalení vlastních projektů.

podnikání a management sledování času

Co je faktura a na co všechno je třeba dát si pozor?

Zakládáte si nové podnikání? Dostali jste zrovna první objednávku a musíte vystavit svou první fakturu? A víte opravdu, co to taková faktura je a co by měla všechno obsahovat? Jelikož by někteří z vás mohli váhat, co na fakturu napsat a co ne, dali jsme dohromady základní informace, které potřebuje majitel podniku nebo freelancer znát.

faktura účetnictví

Sledování času: Vítejte v budoucnosti podnikání

Podnikáte? Skvělé! A máte také zaměstnance, řídíte tým, nebo spolupracujete s freelancery? Výborně! A teď mi řekněte – víte kdo na čem pracuje v konkrétní moment? Třeba…zrovna teď? A hlavně, víte na které zakázce pracují?

podnikání a management

Průmyslová revoluce č. 4: Roboti, umělá inteligence a budoucnost práce

Roboti, umělá inteligence a automatizace průmyslu utváří budoucnost naší práce. Tzv. čtvrtá průmyslová revoluce byla tématem Světového ekonomického fóra, kterého se účastní podnikatelská, politická a intelektuální elita světa. Ale opravdu je inteligentní software jako např.

podnikání a management

Jak se vypořádat s přesčasem a hodinami navíc

Potřebujete stihnout deadline, váš šéf potřebuje mít zadaný úkol hotový dnes večer nebo musíte vzít dvojitou směnu, kvůli nemocnému kolegovi: někdy prostě musíte odpracovat něco navíc. To je v pořádku, dokud za to dostanete zaplaceno.

freelancer podnikání a management podnikatel sledování času

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.