Freelance podnikání

E-mailovému newsletteru už odzvonilo… Nebo ne? 7 faktů o e-mailovém marketingu a jeden jako bonus

Mnoho markentingových odborníků už v minulosti vyhlásilo smrt e-mailového newsletteru – a stejně tak jich mnoho tvrdí, že je stále naživu. Tak kdo má pravdu? Podívejme se na fakta.

E-mailovému newsletteru už odzvonilo. Až na to, že ne.

Fakt č.1: 90% uživatelů internetu používá e-mail

Ano, je to tak: převážná většina uživatelů – do které pravděpodobně spadáte i vy – se spoléhá na starý dobrý e-mail a 62% z nich ho, podle studie výzkumného centra Pew Research Center, používá každý den. Je sice pravda, že studie byla provedena v roce 2011, ale i dnešní výsledky jsou překvapivé: přestože používáme sociálních sítě, aplikace pro komunikaci a nástroje zajišťující efektivní profesionální komunikaci, jako například Slack, používání e-mailu stabilně roste každý rok o 4%. V roce 2017 dosáhne, podle společnosti Radicati, počet uživatelů e-mailu na celém světě hranice 3,7 miliardy.

Fakt č.2: Vaši zákazníci chtějí e-mail

Lidé e-mail nejen rádi používají, ale také mu dávají přednost před jinými způsoby komunikace – aspoň co se týče marketingových aktivit: Neuvěřitelných 72% zákazníků označilo e-mail jako preferovaný prostředek komunikace. 61% z nich uvedlo, že by rádi dostávali propagační e-maily jednou týdně, 28% by je uvítalo častěji. A ano, toto spektrum zahrnuje i mileniály.

Fakt č. 3: Více e-mailů je zobrazováno na telefonních obrazovkách

Takhle v dnešní době čteme e-maily

Takhle v dnešní době čteme e-maily: na malé obrazovce telefonu, na cestě, kdykoliv. (Foto z: stock.adobe.com)

E-mailu ještě neodzvonilo – ale způsob jeho přijímání se změnil. Pro většinu z nás jsou mobilní obrazovky jasnou volbou: V prosinci 2016 bylo 33% e-mailů otevřeno pomocí iPhonu, 20% pomocí Gmailu, 13% na iPadu a 9% díky Google Androidu. V dnešní době lidé nečtou e-maily v kanceláři, u stolu, ale na cestě a na malé obrazovce – a právě to je hlavní změna, které by se obchodníci měli přizpůsobit:

Fakt č. 4: Potřebujete kvalitní design

E-maily, které se nezobrazují správně, putují rovnou do koše. To je holý fakt. S tolika předměty dožadujících se vaší pozornosti v e-mailové schránce nemá prostě nikdo čas ani trpělivost zabývat se poškozeným nebo nefunkčním zobrazením. Použití kvalitního designu, který automaticky adaptuje rozložení i obsah na konkrétní obrazovku a e-mailovou aplikaci klienta, je v dnešní době nutností. Nicméně očividně není tak populární, jak by mělo: jenom 17% obchodníků uvádí, že odesílají e-maily schopné adaptace. Prosím, přidejte se k nim!

Fakt č.5: 24% otevřených newsletterů je dobrý počet

V průměru otevře váš propagační e-mail pouze 1 člověk ze 4. A to mluvíme jen o počtu zobrazení! Řekněme, že odešlete newsletter 1000 lidí, všechny e-maily se doručí a správně zobrazí: kolik lidí si je opravdu přečte? Dobrým způsobem ověření je podívat se, kolik čtenářů se rozhodlo aktivně kliknout na odkaz v newsletteru. Tzv. míra prokliku (Click-Through Rate, zkráceně CTR) se momentálně pohybuje v průměru kolem 4% (s velkými odchylkami v jednotlivých odvětvích). Pokud chcete vidět, jak dobře (nebo špatně) si vaše e-maily opravdu vedou, měli byste ovšem ještě srovnat počet kliknutí s počtem otevření, takže dostanete tzv. poměr kliku a otevření (CTOR) – a s 11%, kterých CTOR průměrně dosahuje se posunete o něco výše.

Fakt č.6: E-mailové newslettery mají vynikající návratnost investic

Pravdou je, že z vašich 1000 zákazníků otevře e-mail v průměru každý 40. – a jen 4 z nich pak doopravdy kliknou na odkaz. Průměrná míra úspěch vaší e-mailové kampaně je tedy 0,4%. To nezní jako moc dobrá investice, že ne? Ale je! Návratnost investic průměrného e-mailové newsletteru je momentálně neuvěřitelných 44 dolarů za každý utracený dolar. V závislosti na vašem odvětví to pak může být dokonce i víc. Tak nepropásněte takovou příležitost! Používejte kvalitní design – a předně, pečlivě si vytvořte personalizovaný obsah, který vynese vaše CTOR vzhůru.

Fakt č.7: Personalizované e-maily si vedou lépe

Přátelský pozdrav, pomyslný úsměv, zmínka jména: postarejte se, ať je vaše zpráva osobní!

Přátelský pozdrav, pomyslný úsměv, zmínka jména: postarejte se, ať je vaše zpráva osobní! (Foto od sepy | stock.adobe.com)

Přátelský pozdrav, pomyslný úsměv, zmínka jména: věděli jste, že e-mailům s osobním textem v předmětu stoupá frekvence otevření o 26%? Personalizovaný e-mail má o 75% větší pravděpodobnost, že si ho někdo otevře a přečte. Vyhněte se spamovému filtru a rozdělte si příjemce do jasných cílových skupin – použijte pro to své nástroje pro řízení vztahu se zákazníky. S pomocí zajímavého textu, obrázků a videí vytvořte obsah, který příjemce opravdu zaujme. A hlavně: nezapomeňte výzvu k akci! Jako například, vyzkoušejte si zistemo už dnes!

Bonusový fakt: Elektronické poště už odzvonilo

Po všem, co jste si přečetli, vás to může celkem zaskočit: Elektronická pošta už je dávno mrtvá. Vážně. Protože dnes mluvíme (nebo spíš píšeme) o e-mailu, ne elektronické poště. Během posledních let jsme přejali spíš zkratkovitější výraz a posunuli se kousek blíž angličtině. Ano, není to sice moc velká změna, ale přece: e-mailová pošta je mrtva – ať žije e-mail!

Rozlučte se s newsletterem v poště – a přivítejte úspěšné e-mailové marketingové kampaně!

S pozdravem, zistemo

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel


Také zajímavé

Jak zabezpečená jsou vaše podnikatelská data? Zkuste náš kvíz!

Mít data v bezpečí je důležité pro každého – obzvlášť v dnešní době narušování soukromí, ransomware a hackerských útoků. Jak zabezpečená jsou vaše podnikatelská data? Zkuste náš kvíz! Foto od: Amy Walters / stock.

podnikání a management účetnictví

Opravdu bude váš tým produktivnější s flexibilní pracovní dobou? 5 mýtů o alternativních přístupech k pracovnímu rozvrhu

Stojíte v čele týmu pracujícího na dálku? Pracují vaši zaměstnanci z domova? Nebo pevně věříte, že je nejlepší pracovní doba od 9 do 5? Nehledě na to, jaký systém používáte – pokud vedete podnik, je pro vás produktivita týmu klíčová.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel sledování času ženy v podnikání

Potřebujete si měřit odpracovaný čas? Vyzkoušejte náš kvíz

Je rok 2018. Klasický den v kanceláři od 9 do 5 už je minulostí. Lidé pracují dálkově, s flexibilním rozvrhem, týmy jsou roztroušené po celém světě. Celé společnosti jsou řízeny z cloudu.

budoucnost podnikání freelancer podnikání sledování času

Týmové sledování času 4.0: Jednoduše, chytře a bezpečně

Jednoduché týmové měření času – Mít přehled o odpracovaných hodinách, přiřazovat je k jednotlivým projektům, klientům či úkolům a přeměňovat ve faktury během několika málo vteřin. Zní to příliš dobře, než aby to mohla být pravda?

sledování času

5 věcí, které byste měli vědět o účetnictví v cloudu

Už jste své účetnictví přesunuli do cloudu? Ještě ne? Ale víte, že už je na čase, že ano? Účetnictví v cloudu je víc než jen momentální trend. Je to budoucnost účetnictví pro malé podniky i větší společnosti.

budoucnost podnikání cloud podnikání a management účetnictví

Proč potřebuje váš malý podnik firemní jazyk?

Má váš podnik firemní jazyk? Ne? Měl by! Proč? Čtěte dál. Počkat, co? Máte firemní jazyk? Skvělé! V tom případě můžete tenhle článek přeskočit a využít váš drahocenný čas na něco jiného.

menší podniky podnikání

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.