Pay-What-You-Want

Pay-What-You-Want: Risk, nebo záruka férové ceny?

Správná cenová strategie je základem každého podnikání – obzvlášť pak těch menších, které bojují s většími konkurenty. Ale co kdyby existovala cesta ven z cenových nesnází? Představujeme model Pay-what-you-want (PWYW), tedy “Platťe-kolik-chcete”.

Co to vlastně znamená?

Koncept pay-what-you-want, případně „Zaplaťte kolik si přejete“ není ničím novým. Vezměte si například dýška – klasický případ participativních cen. Zákazník platí za službu, a to právě tolik, na kolik je s ní spokojen. Ani více, ani méně.

Pay-What-You-Want: Risk, nebo záruka férové ceny?

Dýško – bonusová platba – má ve většině zemích svá pravidla – obvykle tvoří určité procento účtu. Díky modelu pay-what-you-want se zákazníci mohou rozhodnout, kolik celkem zaplatí. Zní to sice riskantně, ale není to tak! PWYW je mnohem úspěšnější systém, než si myslíte!

Příběh Humble Bundle

Humble Bundle, online obchod s videohrami například pracuje zcela na principu pay-what-you-want. Zákazníci si mohou vybrat hromadu her, zaplatit, kolik chtějí a začít hrát – a takhle společnost už vydělala miliony dolarů (ze kterých šlo 65 milionů dolarů na charitu v USA). Mnoho muzikantů, umělců a restaurací rovněž používá PWYW systém k prodeji svého zboží – a žádný z nich toho nelituje. Naopak, většina hlásí větší prodej a spokojenější, vracející se zákazníky.

Výzkum participativního stanovení ceny

Výzkumníci z německé Univerzity J. W. Goetheho ve Frankfurtu zkoušeli PWYW v roce 2008 a došli k závěru, že „výdělky za dva ze tří sledovaných kategorií produktů byly vyšší s PWYW cenami než při běžném prodeji“. Dvě ze tří podnikání si opravdu vedou lépe, pokud nechají ceny na svých zákaznících. Žádné z nich nezaznamenalo klienty, kteří by vůbec nezaplatili. Finální částka, kterou zaplatili, odpovídala nabídnuté ceně s přihlédnutím k férovosti, míře spokojenosti a výši příjmu. K čím vyšší částce takovým odhadem dospěli, tím vyšší částku zaplatili. Kategorií, který se při použití modelu PWYW dostala s příjmy níž, bylo kino. Zákazníci považovali nabídnutou cenu, tedy běžnou cenu za lístek do kina, za příliš vysokou, a proto zaplatili méně.

PWYW a zhodnocování

PWYW nedostane vaše podnikání do situace, kdy byste za své produkty či služby nedostávali nic. Naopak, může vést k jejich zhodnocování. Nabídnout službu (nebo produkt) klientovi s rizikem, že za ni nemusíte dostat zaplaceno, vyžaduje velké množství odvahy. Nabízet službu, jejíž cena bude jen tak vysoká, jak vysoká je míra spokojenosti zákazníka, zároveň ale funguje pro zákazníka jako záruka spokojenosti. Model pay-what-you-want nesnižuje očekávání klienta – naopak zvyšuje motivaci k nákupu. Zákazník je ochotný koupit si víc a rychleji, pokud je cena na něm. A bonusem PWYW jsou také věrní zákazníci.

PWYW – Plaťte kolik MŮŽETE?

Pro mnohé je systém pay-what-you-want cestou od brutálního meritokratického kapitalismu směrem k férovější, demokratičtější společnosti, kde jsou ceny přizpůsobovány finančním možnostem zákazníků. S pomocí PWYW systému si může každý koupit své oblíbené hudební album, najíst se v restauraci, nebo jet taxíkem. Na druhou stranu celý systém stojí na vzájemné loajalitě – platit za produkt znamená také brát ohled na potřeby výrobce. PWYW zatím bylo použito jen omezeně ve velmi specifických oblastech. Co by se stalo, kdyby takový systém používali všichni je zatím nejasné.

Stinná stránka proměnlivých cen

Předání ceny čistě do rukou zákazníků má samozřejmě i své stinné stránky. Nejvíce zřejmá je ta, že ztrácíte přehled ve svých příjmech. Přestože výzkum i zkušenost dokazují opak, risk toho, že nevyděláte nic, zůstává aktuální. A stejně tak i nemožnost plánovat příjmy. Jestliže si nikdy nemůžete být jisti, kolik určitým produktem vyděláte, může být obtížné plánovat dopředu. Moje rada pro ty, kteří by chtěli zkusit model PWYW je: Začněte s navrhováním cen – zákazník pak může před koupí cenu upravit podle svých představ. A pokud někdo zaplatí méně, nebo dokonce vůbec nic, požádejte ho o udání důvodu, ať se můžete příště poučit.

Takže – nebojte se a zkoušejte nové modely stanovení cen. Budoucnost je ve vašich rukou!

S pozdravem, zistemo

podnikání a management účetnictví


Také zajímavé

Self-promotion: 7 tipů jak na to

Každý z nás to někdy musí udělat a obvykle ne uplně rád. Self-promotion, tzv. sebepropagace. Vše ale půjde snáz s našimi sedmi tipy a jedním tajným navíc! Propagace sebe sama může být složitá.

podnikání a management freelancer

Obchodní výdaje pod kontrolou s tou nejlepší aplikací

Hledáte nejlepší aplikaci pro sledování výdajů na váš Android či iPhone? Jednu vám rozhodně můžeme doporučit. Jistě, zdá se, že si poněkud straníme. Ale kdo v dnešní době ne? Která aplikace je na sledování výdajů opravdu ta nejlepší?

faktura podnikání a management sledování času účetnictví

Oživte svůj projekt! Umění řídít projekt a vyprávět příběhy

Bylo nebylo, lidé se vyvíjeli – a s nimi také umění vyprávění. Příběhy mají zvláštní moc: Uchvacují nás, vychovávají, děsí nás a zároveň nám dodávají odvahu. Dobrý příběh dokáže rozesmát a zároveň rozplakat.

podnikání a management

Sám za sebe? 5 pro a proti

Jak úspěšně podnikat aniž byste se museli zapojovat do týmové práce? Pracujte sami na sebe! Elektrikáři, designéři…někteří lidé mnohem radši pracují sami a věřte tomu, nebo ne, daří se jim. Připravili jsme pro vás 5 největších výhod a nevýhod práce „sólo“.

podnikání a management freelancer

Co je Cloud? A můžete mu věřit se svým podnikáním?

Cloudová alba, cloudové účetnictví, cloudová úložiště – cloud se stal domovem pro téměř všechna naše data. Ale co přesně vlastně cloud je? A nakolik je vhodný pro freelancery a menší podniky?

budoucnost podnikání cloud podnikání a management účetnictví

Mezinárodní podnikání v 6 jednoduchých krocích

Vydat se s podnikáním za hranice nikdy nebylo jednodušší – Internet postupně rozmazává geografické hranice, počet mezinárodních pracovních týmů stoupá. Přesto se mnoho podnikatelů takového kroku bojí. Proč? Čtěte dál, a dozvíte se o 6 největších překážkách na cestě za mezinárodním podnikáním.

podnikání a management freelancer

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.