Podnikání

Podnikání – pomalu, ale jistě!

Rozbíhá se vám podnikání poněkud pomalu? Není se čeho bát, protože pomalu je nové rychle. Vážně. V dnešní šílené ekonomice, kdy obrovské společnosti mizí jako lusknutím prstu a nové, malé startupy se objevují na každém rohu, je pomalejší podnikání přesně to, co byste mohli potřebovat. Neztrácejte naději, nepropadejte panice a pracujte dál. Lepší je rozvíjet podnikání pomalu, ale jistě.

Slow Food a Slow Movement

Už jste někdy slyšeli o Slow Movement („pomalém pohybu“)? Ne? Vše začalo v roce 1986, kdy se objevilo Slow Food („pomalé jídlo“) jako protějšek k jídlu z fastfoodových řetězců, které podporovalo tradiční kuchyni z lokálních, organických surovin. Žádná zbytečná masová produkce, ale jídlo uvařené s láskou a péčí. Slow Food se postupem času stávalo známější, až se nakonec proměnilo v mezinárodně rozšířený trend, který ovlivnil i produkci sítí McDonalds – ten byl v poslední letech donucen o něco pozměnit markentingovou strategii. Podle současných reklam používá „král všech fastfoodů“ vysoe kvalitní, lokální suroviny. A proč? Čtěte dál.

Efektivně = pomalu

Slow Food dává ve své podstatě větší smysl. Je zdravější, kvalitnější, podporuje lokální ekonomiku a je vstřícnější k životnímu prostředí. A nevýhody? Výroba stojí víc peněz, vyžaduje více práce. A ano, trvá déle, než je hotové. (jistě, jistě, proto se mu také říká „pomalé“…). To moc efektivně nezní, že? Pro většinu z nás je měřítkem efektivity kvalita výsledného produktu minus čas strávený výrobou. Čím méně času, tím lépe. Nicméně podle slovníku nakladatelství Merriam-Webster (vydává neuznávanější americké naučné slovníky) to tak úplně není. Efektivita není definována rychlostí, ale ztrátami na materiálu: Efektivita je „dosažení požadovaného výsledku bez ztrát na materiálu, čase a energii“.

Produkce Slow Food je tedy velmi účinná – bez masové produkce není ani plýtvání materiály, surovinami. Čas strávený výrobou vysoce kvalitního jídla určitě vyhozený není a stejné je to i s lidskou prací a přírodními zdroji. Použitím lokálních surovin se snižuje uhlíková stopa vypuštěná do atmosféry a zároveň je spotřebováno méně energie. Slow Food je tak vlastně efektivnější než jídlo z fastfoodů. Možná, že si říkáte: „no, to zní dobře, ale já nevařím jídlo, já vedu podnik!“

Výhody pomalého podnikání

Čas jsou peníze, já vím. A vím i to, že v podnikání nemáte zrovna času nazbyt. Zpomalování vám tedy musí připadat jako úplný nesmysl a, jak nedávno poznamenal redaktor časopisu Forbes, pomalé rozhodování může být pro vaše podnikání fatální. – To by byla pravda, pokud by byla úspěšnost podnikání měřena tím, co vyděláte rychle, například jen za dnešní den. Ale zakládat podnikání na rychlém zisku může být fatální stejně tak. Pomalé podnikání neznamená, že byste měli strávit na každém projektu více času. Ne. Znamená to, že se snažíte udržet stále na stejné úrovni, že jednáte s rozvahou. Pomalé podnikání nemá nic společného se ztrátami – ať už času, prostředků, nebo peněz. Pomalé podnikání je účinné podnikání, a abyste ho dosáhli, je třeba si položit otázku: Čím nejvíc plýtvám a jak to mohu do budoucna změnit?

Neplýtvejte časem!

Plýtvání časem je nejspíš vůbec hlavní problém každého z nás. Co myslíte, že vám „ujídá“ nejvíc času? Zbytečné meetingy, stovky nepřečtených e-mailů denně, nebo třeba čas strávený opravováním předchozích chyb? Pokuste se najít ty své „ujídače“ a zbavit se jich. Snadno vám s tím pomůže dobrý časovač. Možná byste měli přehodnotit i přístup k vašim e-mailům. Hledat nové způsoby, jak využít čas meetingů. A pokud vám nejvíce času zabere opravování vašich chyb (nebo chyb jiných členů týmu), bylo by určitě lepší trošku zpomalit. Dávat si častěji přestávku od práce, nezavalovat se zbytečně nezvládnutelným množstvím práce.

Všechny takové změny zaberou nějaký čas a ano, možná vás to na chvíli opravdu zpomalí. Ale jen na chvíli. Pak už nebudete muset plýtvat časem vůbec.

Neplýtvejte energií!

Energie nemáme nekonečno. A to nemluvím jen o elektrické energii, ale i o té osobní. Energii, díky které máte sílu pokračovat. Energii, která vám umožňuje tvořit, pracovat, zvládat závazky. Energii, která vás nabíjí a dává vám pocit, že zvládnete, co potřebujete. Té energii, která se někam najednou vytratí, když musíte dělat něco, co nechcete. Jako třeba účetnictví. Nebo rozesílání faktur. Nebo, na co jen plýtváte svou energií. „Ujídači“ energie mohou být někdy stejní, jako ti časoví – meetingy, nevyžádané e-maily, opravování chyb. Nicméně, někdy se přece jen hodí zkontrolovat práci a opravit případné chyby, nebo prodiskutovat s týmem už potřetí stejný problém. Někdy je totiž krok zpátky tou správnou cestou vpřed. Někdy můžete rozvíjet potenciál naplno jen, pokud se na chvíli zastavíte.

Naučte se zastavit!

Abyste mohli úspěšně zpomalit své podnikání, je třeba podívat se na „ujídače“ z trochu jiného úhlu. Umění úspěšně zpomalit, nebo zastavit je důležitou součástí Slow Movement. Lokální, ekologický farmář stráví denně spoustu času i energie tím, že bojuje se škůdci, i když by se jich mohl během pár minut zbavit chemickým postřikem. Nechá si každý den ujídat trochu té energie, aby nakonec dosáhl takové kvality surovin, se kterou může být spokojený. Takže až příště budete už potřetí dokola diskutovat se členy týmu stále stejný problém, uvolněte se a vezměte to jako nedílnou součást procesu, který směřuje k vyšší kvalitě práce. Je důležité naučit se rozpoznat, kde časem opravdu plýtváte a kde se to tak jen může jevit. Předejte například práci na účetnictví někomu jinému, ale nechte si ostatní.

Pomalu, ale jistě se k cíli dostanete snáze. Platilo to pro želvu a zajíce (zajíc běží rychle, ale brzy se unaví, a želva nakonec závod vyhraje) a platí to dnes i pro velké množství podnikání. Na zpomalení není nic špatného, i když se vám může někdy zdát, že všichni kolem vás stíhají miliony věcí v kratším čase.

Naučte se zastavit, aby vaše podnikání mělo čas růst.

S pozdravem, zistemo

podnikání a management


Také zajímavé

Vaše podnikání na sociálních sítích: Vytvořte poutavý obsah v 5 krocích a vyhněte se jednomu velkému pádu

Má váš podnik stránku na Facebooku? A účet na Twitteru? A co takhle Instagram nebo LinkedIn? Marketing na sociálních sítích může být matoucí pro mnohé podnikatele. Ale nebojte se! Naučte se jak na to a posuňte vaše podnikání na novou sociální úroveň.

budoucnost podnikání účetnictví podnikání a management

Dejte sbohem tabulkám: Proč už nebudete potřebovat Excelové rovnice

Používáte na své účetnictví primárně tabulky? Na tom není nic špatného. Opravdu – je to spolehlivý (celkem), levný (cca) a (jakmile se naučíte ovládat všechny nástroje a zkratky) jednoduše ovladatelný systém.

budoucnost podnikání faktura podnikání a management účetnictví

Buďte chytří a měřte svůj čas

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak byste vlastně jako podnikatel na volné noze mohli měřit svůj čas? Podívejte se na několik tipů, jak mít svůj čas pod kontrolou a jaké nástroje k tomu použít.

sledování času freelancer

Výdaje pod kontrolou

Máte pořádek ve svých výdajích? Hádám, že se k tomu chcete dostat… až bude čas. A prozatím ukládáte všechny účtenky do krabice od bot, nebo do šuplíku. Anebo vám jen zabírají místo v peněžence?

účetnictví

Průmyslová revoluce č. 4: Roboti, umělá inteligence a budoucnost práce

Roboti, umělá inteligence a automatizace průmyslu utváří budoucnost naší práce. Tzv. čtvrtá průmyslová revoluce byla tématem Světového ekonomického fóra, kterého se účastní podnikatelská, politická a intelektuální elita světa. Ale opravdu je inteligentní software jako např.

podnikání a management

Small data jako základ pro velký úspěch

Zapomeňte na big data! Small data mohou být přesně to, co váš podnik potřebuje, aby se mohl zvětšovat. Alespoň pokud věříte marketingovému guru Martinu Lindstormovi. Ve svém bestselleru Small data. Drobné stopy, které vedou k velkým trendům (Small Data.

budoucnost podnikání novinky podnikání a management podnikatel

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.