Podnikání

Podnikání – pomalu, ale jistě!

Rozbíhá se vám podnikání poněkud pomalu? Není se čeho bát, protože pomalu je nové rychle. Vážně. V dnešní šílené ekonomice, kdy obrovské společnosti mizí jako lusknutím prstu a nové, malé startupy se objevují na každém rohu, je pomalejší podnikání přesně to, co byste mohli potřebovat. Neztrácejte naději, nepropadejte panice a pracujte dál. Lepší je rozvíjet podnikání pomalu, ale jistě.

Slow Food a Slow Movement

Už jste někdy slyšeli o Slow Movement („pomalém pohybu“)? Ne? Vše začalo v roce 1986, kdy se objevilo Slow Food („pomalé jídlo“) jako protějšek k jídlu z fastfoodových řetězců, které podporovalo tradiční kuchyni z lokálních, organických surovin. Žádná zbytečná masová produkce, ale jídlo uvařené s láskou a péčí. Slow Food se postupem času stávalo známější, až se nakonec proměnilo v mezinárodně rozšířený trend, který ovlivnil i produkci sítí McDonalds – ten byl v poslední letech donucen o něco pozměnit markentingovou strategii. Podle současných reklam používá „král všech fastfoodů“ vysoe kvalitní, lokální suroviny. A proč? Čtěte dál.

Efektivně = pomalu

Slow Food dává ve své podstatě větší smysl. Je zdravější, kvalitnější, podporuje lokální ekonomiku a je vstřícnější k životnímu prostředí. A nevýhody? Výroba stojí víc peněz, vyžaduje více práce. A ano, trvá déle, než je hotové. (jistě, jistě, proto se mu také říká „pomalé“…). To moc efektivně nezní, že? Pro většinu z nás je měřítkem efektivity kvalita výsledného produktu minus čas strávený výrobou. Čím méně času, tím lépe. Nicméně podle slovníku nakladatelství Merriam-Webster (vydává neuznávanější americké naučné slovníky) to tak úplně není. Efektivita není definována rychlostí, ale ztrátami na materiálu: Efektivita je „dosažení požadovaného výsledku bez ztrát na materiálu, čase a energii“.

Produkce Slow Food je tedy velmi účinná – bez masové produkce není ani plýtvání materiály, surovinami. Čas strávený výrobou vysoce kvalitního jídla určitě vyhozený není a stejné je to i s lidskou prací a přírodními zdroji. Použitím lokálních surovin se snižuje uhlíková stopa vypuštěná do atmosféry a zároveň je spotřebováno méně energie. Slow Food je tak vlastně efektivnější než jídlo z fastfoodů. Možná, že si říkáte: „no, to zní dobře, ale já nevařím jídlo, já vedu podnik!“

Výhody pomalého podnikání

Čas jsou peníze, já vím. A vím i to, že v podnikání nemáte zrovna času nazbyt. Zpomalování vám tedy musí připadat jako úplný nesmysl a, jak nedávno poznamenal redaktor časopisu Forbes, pomalé rozhodování může být pro vaše podnikání fatální. – To by byla pravda, pokud by byla úspěšnost podnikání měřena tím, co vyděláte rychle, například jen za dnešní den. Ale zakládat podnikání na rychlém zisku může být fatální stejně tak. Pomalé podnikání neznamená, že byste měli strávit na každém projektu více času. Ne. Znamená to, že se snažíte udržet stále na stejné úrovni, že jednáte s rozvahou. Pomalé podnikání nemá nic společného se ztrátami – ať už času, prostředků, nebo peněz. Pomalé podnikání je účinné podnikání, a abyste ho dosáhli, je třeba si položit otázku: Čím nejvíc plýtvám a jak to mohu do budoucna změnit?

Neplýtvejte časem!

Plýtvání časem je nejspíš vůbec hlavní problém každého z nás. Co myslíte, že vám „ujídá“ nejvíc času? Zbytečné meetingy, stovky nepřečtených e-mailů denně, nebo třeba čas strávený opravováním předchozích chyb? Pokuste se najít ty své „ujídače“ a zbavit se jich. Snadno vám s tím pomůže dobrý časovač. Možná byste měli přehodnotit i přístup k vašim e-mailům. Hledat nové způsoby, jak využít čas meetingů. A pokud vám nejvíce času zabere opravování vašich chyb (nebo chyb jiných členů týmu), bylo by určitě lepší trošku zpomalit. Dávat si častěji přestávku od práce, nezavalovat se zbytečně nezvládnutelným množstvím práce.

Všechny takové změny zaberou nějaký čas a ano, možná vás to na chvíli opravdu zpomalí. Ale jen na chvíli. Pak už nebudete muset plýtvat časem vůbec.

Neplýtvejte energií!

Energie nemáme nekonečno. A to nemluvím jen o elektrické energii, ale i o té osobní. Energii, díky které máte sílu pokračovat. Energii, která vám umožňuje tvořit, pracovat, zvládat závazky. Energii, která vás nabíjí a dává vám pocit, že zvládnete, co potřebujete. Té energii, která se někam najednou vytratí, když musíte dělat něco, co nechcete. Jako třeba účetnictví. Nebo rozesílání faktur. Nebo, na co jen plýtváte svou energií. „Ujídači“ energie mohou být někdy stejní, jako ti časoví – meetingy, nevyžádané e-maily, opravování chyb. Nicméně, někdy se přece jen hodí zkontrolovat práci a opravit případné chyby, nebo prodiskutovat s týmem už potřetí stejný problém. Někdy je totiž krok zpátky tou správnou cestou vpřed. Někdy můžete rozvíjet potenciál naplno jen, pokud se na chvíli zastavíte.

Naučte se zastavit!

Abyste mohli úspěšně zpomalit své podnikání, je třeba podívat se na „ujídače“ z trochu jiného úhlu. Umění úspěšně zpomalit, nebo zastavit je důležitou součástí Slow Movement. Lokální, ekologický farmář stráví denně spoustu času i energie tím, že bojuje se škůdci, i když by se jich mohl během pár minut zbavit chemickým postřikem. Nechá si každý den ujídat trochu té energie, aby nakonec dosáhl takové kvality surovin, se kterou může být spokojený. Takže až příště budete už potřetí dokola diskutovat se členy týmu stále stejný problém, uvolněte se a vezměte to jako nedílnou součást procesu, který směřuje k vyšší kvalitě práce. Je důležité naučit se rozpoznat, kde časem opravdu plýtváte a kde se to tak jen může jevit. Předejte například práci na účetnictví někomu jinému, ale nechte si ostatní.

Pomalu, ale jistě se k cíli dostanete snáze. Platilo to pro želvu a zajíce (zajíc běží rychle, ale brzy se unaví, a želva nakonec závod vyhraje) a platí to dnes i pro velké množství podnikání. Na zpomalení není nic špatného, i když se vám může někdy zdát, že všichni kolem vás stíhají miliony věcí v kratším čase.

Naučte se zastavit, aby vaše podnikání mělo čas růst.

S pozdravem, zistemo

podnikání a management


Také zajímavé

10 důvodů proč vyzkoušet sledování pracovní doby v cloudu

Se sledováním odpracovaného času zaměstnanců se to má tak: Měli bychom to dělat, ale většina z nás ti buď nedělá, nebo dělá špatně – ať už z rozpačitosti nebo jiných důvodů.

podnikání a management sledování času

Jak se vypořádat s přesčasem a hodinami navíc

Potřebujete stihnout deadline, váš šéf potřebuje mít zadaný úkol hotový dnes večer nebo musíte vzít dvojitou směnu, kvůli nemocnému kolegovi: někdy prostě musíte odpracovat něco navíc. To je v pořádku, dokud za to dostanete zaplaceno.

freelancer podnikání a management podnikatel sledování času

Proč je pro freelancery a menší podniky důležitý design

Proč se vůbec starat o firemní design? Mnoho majitelů podniků I freelancerů se klade tu samou otázku. Logo, design značky, promo – opravdu je to všechno nezbytné? Krátce řečeno: Ano, je.

podnikání a management

Jak na platební podmínky, aby se vaše podnikání mohlo co nejlépe rozvíjet

Net 30, složenky a mnohé další…Dnes vám povím něco o platebních podmínkách, upomínkách platby a také o tom, jak důležité je vybrat si ty správné. Ale nejprve jeden příběh. O Stevovi, který nedostal zaplaceno Byl jednou jeden mladý, talentovaný chlapec, který se jmenoval Steve.

podnikání a management

5 věcí, které byste měli vědět o účetnictví v cloudu

Už jste své účetnictví přesunuli do cloudu? Ještě ne? Ale víte, že už je na čase, že ano? Účetnictví v cloudu je víc než jen momentální trend. Je to budoucnost účetnictví pro malé podniky i větší společnosti.

budoucnost podnikání cloud podnikání a management účetnictví

Freelance podnikání, freelance ekonomika – a co to pro vás znamená

Freelance podnikání je stále častější. Více a více lidí pracuje jako nezávislí podnikatelé – a množství malých podniků závisí právě na jejich práci. Jaká je vaše role v novém ekonomickém „ekosystému“ freelance ekonomiky?

podnikání a management účetnictví

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.