Freelance podnikání

Chcete vytvořit pracovní prostředí vhodné pro rodinu? Čtěte dál.

70% dnešních pracujících, ať už žen, nebo mužů, se neúspěšně snaží balancovat mezi rodinou a prací. A to pak ústí ve stres, rozvody a rozvrácené rodiny. Takže je na čase vytvořit pracovní prostředí vhodné pro rodinu! Nebojte se, nemusíte si stavět vlastní školku, abyste mohli úspěšně podnikat i pokud máte rodinu. Řešení je mnohem snazší…potřebujete jen 4 jednoduché strategie – a ty jsou navíc zcela zadarmo.

Jak udělat z vašeho podniku rodinné prostředí

Frank Gärtner / adobe.stock.com Frank Gärtner / adobe.stock.com

Tohle je Anna. Je jí 29 a je vzdělaná. Posledních 5 let se snažila kariérně růst. Jako vedoucí marketingu menšího podniku odpovídá za svou práci přímo výkonnému řediteli a majiteli společnosti. Miluje svou práci a práce ji – je to dokonalá kombinace. Až na to, že teď je Anna v osmém měsíci.

Trest za mateřství vs. bonus za otcovství

Je rok 2017. Sheryl Sandbergová naučila pracující matky se do toho Opřít už před čtyřmi lety, hned po tom, co Anne-Marie Slaughterová napsala v roce 2012 článek o tom, že Ženy stále nemohou mít všechno (Women Still Can’t Have It All).

A přesto pro Annu znamená nenarozené dítě pracovní komplikaci.

Pracující matky nejdou dobře dohromady se světem podnikání. V průměru jsou jejich platy nižší než platy bezdětných žen a ještě větší platový rozdíl je dělí od pracujících otců. A to s výjimkou vysoko postavených podnikatelů, kteří si mohou dovolit zaplatit péči o dítě v každé situaci, někdy dokonce ve formě malé školky přistavěné k jejich společnosti. Pracující matky jsou navíc vnímány okolím jako méně profesionální a méně kompetentní než jejich bezdětní kolegové. Jsou častěji propouštěny a méně často seženou zaměstnání.

Oproti tomu se zdá, že pracující otcové ze situace profitují finančně i kariérně – více vydělávají, je jim přidělována větší míra zodpovědnosti a všeobecně se zdají být více kompetentní dělat svojí práci.

Konflikt práce a rodiny

Řekněme, že se Anna vrátí do práce hned po porodu, Opře se do toho. Zcela soustředěná pracuje celou pracovní dobu (nebo déle). Kdykoliv je doma, stará se pečlivě o své dítě, kdykoliv je v práci, ví, že se o její dítě dobře postará někdo jiný.

Čas od času si na chvilku odskočí kvůli mateřským povinnostem, jako například kojení; a většinu času se cítí zcela vyčerpaná. Ale opřela se do toho! Mimořádné meetingy v 5:30 odpoledne a neplánovaná večeře po práci? Bez problémů – tatínek se o dítě postará. Dvoutýdenní workshop v Guatemale, odjezd příští úterý? Anna to zvládne – vezme prostě dítě i chůvu s sebou, na vlastní náklady samozřejmě. Zní to dobře, nebo ne? Až na to, že někde mezi řádky vidíte napsáno „chudák dítě“ a „špatná matka“. A víte co? Je dost možné, že Anna čte mezi řádky to samé, i když to nemůže být dál od pravdy.

Všichni žijeme ve světě plném genderových předsudků. Nebo byste snad posuzovali schopnost muže být dobrým otcem na základě jeho pracovního odhodlání?

Posuzovali byste schopnost muže být dobrým otcem na základě jeho pracovního odhodlání?

Zbavte se genderových předsudků!

Otcové mohou klidně nechat bezstarostně ubíhat čas nad drinkem po práci a stále být vnímaní jako „skvělí otcové“. Pracující matky už předem prohrály bitvu v práci i v rodičovství. Přestože z výzkumů vyplývá, že pracující matka je pro dítě vlastně lepší, jsou pracující matky stále v zajetí genderových předsudků.

A nejde jen o matky. Podle britského průzkumu, tzv. Indexu moderní rodiny z roku 2017, by 53% mladých otců nejraději vyměnilo svou práci za nějakou méně stresující a strávilo více času s rodinou. Kde je háček? Otcové, kteří si vezmou na bedra rodinné povinnosti sice asi získají hodně uznání, ale výrazně klesnou na kariérním žebříčku, stejně jako matky.

Abyste dokázali vytvořit pracovní prostředí vstřícné k rodinám, potřebujete podporovat matky i otce, aby dokázali být spolehliví v práci a zároveň se dobře starat o své děti.

Pomozte matkám i otcům, aby dokázali být spolehliví v práci a zároveň se dobře starat o své děti.

Možnost změny leží ve vašich rukou. Rukou zaměstnavatele.

4 strategie pro vytvoření pracovního prostředí vstřícného k rodinám

goodluz / adobe.stock.com goodluz / adobe.stock.com

1. Zaveďte pružnou pracovní dobu

Dejte Anně možnost se rozhodnou, kdy bude pracovat na zadaných úkolech, a rázem budete mít motivovaného a loajálního zaměstnance. Vážně je to takhle jednoduché.

Pružná neboli fexibilní pracovní doba může být částečná (tj. všichni musí být v kanceláři např. od 10 do 3), nebo úplná a umožní zaměstnancům s rodinou, aby vyzvedli děti ze školy, odvedli je k doktoru a podobně. Uvidíte, že zodpovědnost je velkou motivací. Když mají zaměstnanci šanci spravovat svůj vlastní časový rozvrh, jsou podle výzkumů spokojenější, pracují efektivněji a jsou spolehlivější.

2. Umožněte jim pracovat z domova

Anino dítě je nemocné. Místo aby si vzala den volna, přihlásí se a zaznamenává odpracovaný čas, kontroluje e-maily a pracuje – to všechno zatímco její dítě se pomalu dostane z horečky.

Když umožníte svým zaměstnancům pracovat z domova, mohou se doma postarat o nemocné dítě a zároveň plnit uzávěrky – výhra pro všechny. Správně zvládnutá práce z domova dokáže výborně vyřešit konflikt mezi rodinou a prací. A s dnešními možnostmi online správy podnikání je to jednodušší než kdy dřív.

3. Omezte meetingy

„A co s meetingy?“ – Šéf Anny se bojí, že pružná pracovní doba a práce z domova negativně ovlivní zaměstnance. „Žádný problém,“ odpovídá Anna. „Rozvrhnu si čas tak, abych vše stihla. A stejně používáme pro meetingy s klienty především Skype, nebo ne?“

Nejčastější obavou zaměstnavatelů ohledně flexibilní pracovní doby a práce z domova jsou meetingy – Jestliže si každý přichází a odchází, jak se mu zachce, bude nemožné nějaký uskutečnit. Můžete zůstat klidní. Je silně nepravděpodobné, že by se vaši zaměstnanci rozhodli pracovat v noci a celý den prospat. Je v jejich vlastním zájmu dokončit zadanou práci v nějakou přijatelnou hodinu. Vše jim usnadníte tím, že omezíte meetingy jen na čas, který je pro pracující rodiče vhodný. Můžete k tomu navíc použít nové prostředky komunikace, jako Slack nebo Skype. A zapracovat na tom, aby byly meetingy tak produktivní, jak jen je možné, také rozhodně neuškodí.

4. Vytvořte pozice na částečný úvazek a sdílená pracovní místa

„Chtěla bych mít volné pátky,“ říká Anna, „dokud se všechno neusadí.“ Jako její zaměstnavatel se obáváte – Jak nahradíte Annu po dobu, kdy bude pryč? Anna už má ale připravené řešení: Našla talentovaného studenta marketingu, který by si chtěl přivydělat a získat nějaké zkušenosti – a je připravený převzít její páteční práci. Takže teď máte dva nadané zaměstnance za cenu jednoho.

Velké množství majitelů menších podniků má strach ze sdílených pracovních mást a zaměstnanců na částečný úvazek. Ale to rozhodně nemusí! Pracovníci na částečný úvazek a zaměstnanci na sdílených pozicích jsou obvykle velmi motivovaní, výkonní a oddaní své práci než stálí zaměstnanci. Vložte do nich svou důvěru a oni vám ukáží, že je taková práce možná. Zejména v dnešní době technických možností, jako je například online sledování odpracovaného času týmu.

Cena za podnikání, které je vhodné pro rodiny s dětmi? Vůbec nic.

Cena, kterou zaplatíte za vstřícný přístup k rodinám? Vůbec nic. Podle studie z roku 2011 nevyděláte nic navíc, ani nic neproděláte. Investice a příjmy jsou dokonale vyrovnané.

Tedy samozřejmě kromě zisku, který nemůžete měřit na halíře: Přívětivější, radostnější prostředí pro práci a zaměstnanci, kteří mají čas a energii postarat se o rodinu a zároveň se zlepšovat. A tak by to také mělo být.

A co vy? Jaké jsou vaše strategie pro překonání neustálého konfliktu práce a rodiny?

S pozdravem, zistemo

budoucnost podnikání sledování času podnikání a management ženy v podnikání


Také zajímavé

Mezinárodní podnikání v 6 jednoduchých krocích

Vydat se s podnikáním za hranice nikdy nebylo jednodušší – Internet postupně rozmazává geografické hranice, počet mezinárodních pracovních týmů stoupá. Přesto se mnoho podnikatelů takového kroku bojí. Proč? Čtěte dál, a dozvíte se o 6 největších překážkách na cestě za mezinárodním podnikáním.

podnikání a management freelancer

Dokonalá cenová strategie pro malé podniky a freelancery

Napřed tu špatnou zprávu: na vytvoření dokonalé cenové strategie neexistuje žádné jednoduché kouzlo – vaše podnikání je jedinečné a taková musí být i vaše strategie. Ale dobrá zpráva je, že existují určité časté chyby, kterým se můžete vyhnout.

menší podniky marketing podnikání a management

Nová mise: Dokonalý projekt

Dnes bych ráda řekla něco o zlepšení práce na projektech, chtěla bych vám dát nahlédnout, jak vypadá správné řízení projektu a jak můžete jeho strategie využít pro zdokonalení vlastních projektů.

podnikání a management sledování času

Sám za sebe? 5 pro a proti

Jak úspěšně podnikat aniž byste se museli zapojovat do týmové práce? Pracujte sami na sebe! Elektrikáři, designéři…někteří lidé mnohem radši pracují sami a věřte tomu, nebo ne, daří se jim. Připravili jsme pro vás 5 největších výhod a nevýhod práce „sólo“.

podnikání a management freelancer

Chytrá aplikace pro sledování času

Bez aplikací jako by podnikání ani nebylo. 85% uživatelů smartphonů (což jsme v podstatě všichni) upřednostňuje aplikace před mobilními webovými stránkami. A jak už víte, zistemo se v podnikání vyzná, a proto jsme vytvořili zistemo App – nejlepší aplikaci pro sledování času na trhu, dostupnou pro iPad, iPhone i Android.

sledování času

Výdaje pod kontrolou

Máte pořádek ve svých výdajích? Hádám, že se k tomu chcete dostat… až bude čas. A prozatím ukládáte všechny účtenky do krabice od bot, nebo do šuplíku. Anebo vám jen zabírají místo v peněžence?

účetnictví

Pracujte chytře a nechte si zaplatit rychleji!

Kreditní karta není potřeba, zrušit to můžete kdykoli.